actionman Creative Commons License 2005.08.19 0 0 219
Legyen a mai elgondolkodtato bibliai tortenet Salamone, amikor iteletet tesz ket asszony kozott:

Abban az idõben jött a királyhoz két parázna asszony, és megálla õ elõtte. És monda az egyik asszony: Kérlek uram, én és ez az asszony egy házban laktunk, és szültem õ nála abban a házban. És harmadnappal az én szülésem után, ez az asszony is szült, és együtt valánk, senki idegen nem volt velünk a házban, hanem csak mi ketten valánk abban a házban. És ennek az asszonynak éjszaka meghalt a fia: mert ráfeküdt. És felkelt éjfélkor, és elvitte az én fiamat mellõlem, mert a te szolgálóleányod aludt, és azt maga mellé fekteté, míg az õ meghalt fiát én mellém fektette. Mikor pedig hajnalban felkeltem, hogy megszoptassam az én fiamat: ímé, megholt; de reggel jól megnézegetvén, látám, hogy az nem az én fiam, a kit én szültem. Monda pedig a másik asszony: Nem úgy van, az én fiam az, a ki él, a te fiad pedig az, a ki meghalt. Amaz viszont monda: Nem, hanem a te fiad az, a ki meghalt, és az én fiam az, a ki él. És ekképen versengettek a király elõtt. Akkor monda a király: Ez azt mondja: Ez az én fiam, a ki él, és a te fiad az, a ki meghalt; amaz meg ezt mondja: Semmiképen nem, hanem a te fiad az, a ki meghalt, és az én fiam az, a ki él. És monda a király: Hozzatok nékem kardot! És mikor oda hozák a kardot a király elé, Monda a király: Vágjátok két részre az eleven gyermeket, és adjátok az egyik részt egyiknek, a másikat pedig a másiknak. Ekkor monda az az asszony, a kié vala az élõ gyermek, a királynak, mert megindult szíve gyermekén: Kérlek, uram, adjátok néki az élõ gyermeket, és ne öljétek meg õt. A másik pedig azt mondja vala. Se enyim, se tied ne legyen; vágjátok ketté. Akkor felele a király, és monda: Adjátok amannak az élõ gyermeket, és meg ne öljétek azt, mert az az õ anyja. És mikor hallotta az egész Izráel ezt az ítéletet, a melyet tett vala a király, félék a királynak orczáját, mert látták, hogy Isten bölcsesége van az õ szívében az ítélettételre. (1Kir 3,16-28)

A tortenet egyszeru: adott 2 egymassal marakodo no, mindketten az elo gyereket magukenak mondjak. Adott egy ott es akkor megoldhatatlannak tuno problema (mert akkor meg nem volt DNS-vizsgalat): kie az eletben maradt gyerek? Salamon pedig egy igen bolcs gondolattal all elo, es megoldja a feladatot.

Ha valakinek ismeros az alapproblema, az nem a veletlen muve. Mindig van 2 marakodo ember, akik kozott a szemlelodo kozonseg nem tud igazsagot tenni, mert ez a 2 messzirol jott ember 2 egymasnak ellentmondo dolgot allit. Mit lehet tenni ilyenkor, ha csak ez a 2 allitas van elottunk? Salamon megoldotta. Na nem magatol, hanem az Istentol kapott bolcsessegevel. Salamon arra epitett, hogy a valodi anya nem engedne, hogy a gyereknek baja essen, inkabb lemondana rola, ha ez kell ahhoz, hogy a gyerek eletben maradjon. Az igazi anya ennyire szerette a sajat fiat. A masik meg gonosz volt. Mar eleve az, hogy kicserelte a ket fiut az ejjel, aljassagra utal, es az, aki inkabb kette vagatna a sajat fiat - hat azt barminek lehet nevezni, csak nem anyanak. Mi a tanulsag ebbol a tortenetbol? Az, hogy anya csak egy van :-) Es az, hogy egy ilyen jellegu problema megoldasahoz isteni bolcsesseg szukseges, olyasfajta ember, akiben az 'istenek szelleme van' (ld. Daniel profeta). De az is, hogy a gonosz embert a szeretet probajaval (merthogy a Salamone ez volt) lehet leleplezni.

Egy alkalommal egy - ne kerdezzetek melyik - levelezo listan 2 atyafi egymasnak esett, X azt mondta, hogy Y de szemet; Y meg azt, hogy X hazudik es o a hibas. Mi meg csak neztuk, turtuk egy darabig, de hiaba is probaltam meg oket bekiteni, az ertelmetlen vadaskodasrol (ami meltatlan keresztyen emberhez) lebeszelni, nem ment. Mindketto kiontotte nekem a lelket, hogy o milyen jo (amit en nem is vontam ketsegbe), a masik meg milyen gonosz (hat persze, ha o mondja). A problema hasonlo, mint Salamone, a megoldas mashol keresendo. Ezert ugy 'oldottam meg' az elmergesedo helyzetet, hogy mindkettojuk lelkere probaltam meg hatni: akarmit is szenvedett el a masiktol, azt bocsassa meg, es ha X ir, arra ne valaszoljon Y, ha pedig Y ir, azt meg X hagyja figyelmen kivul. A nyomatek kedveert pedig azt is hozzatettem, hogy kerni fogom a lista moderatorat, hogy tiltsa ki azt, aki ezt eloszor megszegi. X (Isten tudja miert) nem birta ki, en pedig arra kertem (mivel sajnos bebukta a dolgot, ill. a masiknak tobb esze volt), tartozkodjon a jovoben a listara irastol. A sztori egyebkent ugy ert veget, hogy vegre a lista admin is megunta a dolgot, es mindkettojuket torolte a listarol. Igazi salamoni dontes volt.

ActionMan