Dubois Creative Commons License 2005.08.18 0 0 57
"Tisztelt Bolyai-kultuszt ápolók!

Arra a kérdésükre, hogy milyen kapcsolatban áll Albert Einstein speciális relativitáselmélete Bolyai János hiperbolikus geometriájával, és az én kutatásaim hogyan kapcsolódnak ehhez – a következő a válaszom:

Kimutattam, hogy Bolyai János geometriájában szereplő k paraméter beépíthető a Lorentz-transzformációba, amiből viszont Einstein eredményei levezethetők, megkaphatók. Kutatásaim révén tehát a kinematika relativisztikus törvényei k-tól is függővé válnak, és így általánosabb formát öltenek. (Például ezáltal válik túlléphetővé inerciarendszerekben is a vákuumbeli fénysebesség!) Einstein ezt nem tudta, nem ismerte föl, és nem számolt vele. Eredményei hallgatólagosan a k=1 választásnak felelnek meg. – Mindez azt is jelenti, hogy a Bolyai-féle hiperbolikus geometria applikálása nélkül nem beszélhetünk egzaktan megalapozott speciális relativitáselméletről.

Gondolom, jó ezt tudni a Bolyai-kultusz ápolóinak, művelőinek, és a Bolyai-kutatóknak is; hiszen mindez János óriási fölfedezésének hasznosságát és zsenialitását is még jobban kifejezi, mutatja.

Budapest, 2004. április 20. Dobó Andor"

Előzmény: Simply Red (54)