hubab Creative Commons License 2005.08.18 0 0 3362
Mostanában egyre gyakrabban jut eszembe Pollack 75-ös filmje, a Kondor három napja. Akkoriban mikor láttam rendkívüli hatással volt rám. Nem csak azért, mert egy rendkívül jól szerkesztett thriller volt, hanem a háttérben megfogalmazott globális probléma miatt, ami akkoriban a legtöbb nézőnek csak ürügynek tűnhetett egy izgalmas sztorihoz, én viszont már akkor felfogtam, hogy ez a probléma még akár a mi életünkben realitássá válhat.

A főhős, akit Robert Redford játszik véletlenül nyomára bukkan egy CIA-n belül működő szupertitkos fiókszervezetnek, melynek célja katonai forgatókönyvek kidolgozása a föld stratégiai olajövezeteinek megszállására. Ettől kezdve élete folyamatos menekülés, míg végül szemtől szembe kerülve a szervezet egy hiteles képviselőjével, annak szemére hányja tevékenységük inmoralitását, az erre hirtelen kitárulkozva körülbelül a következőket mondja:

Könnyen moralizálnak az emberek és békeszervezetek kényelmes, jól fűtött irodáikban és lakásaikban, autóikban utazva. De majd ha elkezdenek télen fázni, az autóik hasznavehetetlenül fognak állni az utcán, és az utolsó lámpák is elkezdenek pislákolni a felhőkarcolókban, akkor majd rájönnek, nekünk volt igazunk.

És akkor kissé én is megborzongtam, hiszen egy olyan víziót villantott fel, aminek bekövetkezte csak idő kérdése lehet. És mindez készült 75-ben közvetlenül a vietnámi háború után.

És most itt állunk.

Érdekességképpen egy részlet egy amerikai néző kommentárjából:

Very topical in today's world, 22 April 2005

*** This comment may contain spoilers ***

So much for those who said this was a 'paranoid' movie... After not just one but three middle eastern wars related to oil supplies (and as prices currently approach $3 per gallon) this movie is VERY topical. The speech by Higgins (Cliff Robertson) at the end of the movie could be taken straight from the present-day appeals of 'Peak Oil' activists who are warning that declining supply and increasing demand for oil will result in a worsening crisis and bring on catastrophic shortages just like Higgins predicted. Ironically, taking over middle-east oil will not provide a long-term (or even short-term, some say) solution, since their supply has reached (or soon will reach) its peak as well.

I'm amazed at Redford's (and Pollack's) prescience of this crisis now that it seems to have arrived some 25 years later. It seems he was trying to warn us, but true to form, most people simply responded to the movie as a "great thriller" and clucked about their being paranoid (!) about the world situation.

Redford and Dunaway are great, and I thought Robertson, Houseman, and Von Sydow were very good also. and for a movie, Condor was way, waaay better than "Chinatown." And "Sneakers" or "Spygames"???? This is a GREAT movie! It should be re-released, in my opinion!!

Előzmény: krezidiesel (3359)