Callie Creative Commons License 2005.08.17 0 0 9593

Mégegyszer beírnám a felvetésemet, mert már eléggé elsüllyedt anélkül,hogy megoldódott volna. Aztán,ha holnap megállít az utcán egy óvodás, és megkérdezi, mit mondjak?

Tehát:

Régebben még felmerült (Privatti hsz ), hogy mi történik a fekete lyukba beeső testek következtében, és mikor. Azóta is izgat, most hagy fogalmazzam meg konkrétan a problémát!!!!!

Nézzük a következőt:

Egy barátságos fekete lyuk környékén vagyunk az Enterprise űrhajón, de annyira távol, hogy ott már síknak lehet venni a téridőt. Kísérleteket akarunk végezni a fekete lyukkal (Mondjuk azért, hogy Hawking végre Nobel-díjat kaphasson. Ez nem altruizmus; most is ott pókerezik a fedélzeten Data-val és Rikerrel; ha megkapja, akkor esetleg elnyerhetjük tőle!!!!!)

A kísérlet abból áll, hogy egy számottevő tömegű, a közelben kószáló kisbolygót belekormányzunk a fekete lyukba, és figyeljük a történéseket. Konkrétan hétfő reggel hétkor gyújtjuk be a kisbolygóra szerelt rakétákat, olyan sebességgel, hogy este 7-kor lép át a saját ideje szerint az eseményhorizontot.

Jelenleg az eseményhorizont R távolságra van a lyuk közepétől; ha a tömege a kisbolygó tömegével megnövekszik,akkor R + r távolságra kerül. Ügyesek vagyunk: elhelyeztünk egy szondát is az eseményhorizonthoz közel, ami stabilan ott tud maradni, a helye S,és

R < S < R + r; tehát a megnövelt fekete lyuk már bekebelezi. A szonda folyamatosan elm. jeleket küld nekünk vissza, akár tévéadást a helyszínről.

Begyújtjuk a rakétákat Mi történik?

Részletesebben: tapasztaljuk-e kívűl a fekete lyuk megnövekedését, változásait, miből, ha igen, mikor? Nem csak végtelen idő múlva következik be ez számunkra? És mi lesz a szondával, a jeleivel, és mikor, a számunkra?

Jó enne ezekre világos válaszokat találni.