lcoder Creative Commons License 2005.08.16 0 0 3325
IBM - notebook uzletag. itt volt vezeto a 90-es evtizedben, vegig. csak a vege fele kihelyezte kinaba a gyartast, hat ra is faragott.
Azért az utóbbi pár évben (nagyjából amióta a notebook a földi halandó számára is elérhetõ árban van) leginkább az asus, acer, stb. márkák vannak elõtérben. De lehet ugyan hogy egyszer a laptop fogja vezetni az eladást, most azonban még az átlagember asztali PC-t használ. Azon pedig már rég nem az IBM diktál. Egyébként valóban elsz*rta a lépést - de nem most hanem úgy 80-81 tájékán amikor külsõ cégre bízta a PC oprendszer gyártását és hagyta hogy számolatlanul klónozzák a gépeit. Más kérdés hogy enélkül viszont ma nem IBM PC-rõl beszélnénk hanem Apple, Atari vagy Commodore PC-rõl.

A Microsoft meg nem fuj passzatszelet, hanem jelenleg igencsak technologiai lepeshatranyba kerult az Aplle OSX rendszerevel szemben. Jovore a boltokban lesz radasul az OSX IA32+/AMD64 valtozata...
És ezzel az Apple nagyjából le is húzhatja a rolót. Az a gyermeteg koncepció hogy az x86-os OSX nem fog a mezei PC-n futni mert az apple gépekben spéci chip lesz ami ezt megakadályozza, kb úgy 1-2 hónapig fog tartani attól számolva hogy az elsõ x86-os OSX megjelenik a piacon, kb akkora fog a fájlcserélõkön és a kalóz siteokon megjelenni a törés. Márpedig Apple gép eladás nélkül nincs Apple, ha nincs Apple akkor nincs OSX.

Másrészt az OSX BSD kernelre épül ami még a linux kerneléhez képest sem kimondott korszerû jószág, felette ott a szép csilli-villi, de ez még nem ok arra hogy bárki is ezt használja linux helyett, márcsak azért sem mert az is egyre szebb és barátságosabb. Nem is szólva a longhornról. Viszont ami miatt célszerû windowsra váltani a linuxról azt úgy hívják hogy .NET. Van ugyan mono OSX-re is, de az azért nem ugyanaz.
Előzmény: netizen (3323)