Egy sivár, rengeteg 10 emeletes panellel telerakott lakótelepnél nyomasztóbb nem sok van. Nem csoda, hogy az emberek nem szeretnek benne élni.
Nekem mondod, pestinek, hogy sárga a villamos?! :P
De mégis mitől vannak tele hétvégén dugig a bevásárlóközpontok, nem csak a kajások, hanem a bútoráruházak, műszakisok, plázásk stb. Az emberek degeszre tömött bevásárlókocsikkal flangálnak, meg veszik az újabb mobilokat stb. Miből?
Tök tudja. Ezt én is furcsállva figyelem, mert én a szupermarketekben általában 10 deka vákuumcsomagolású téli szalámit (400 ft), ásványvizet (kb. 100 ft/1,5 L), jobb minőségű pékárut (kenyér: 300-400 ft/ fél kg, de egy hétre elég), meg esetleg joghurtot, sajtot szoktam venni (ha elfogy a kajám, de több napra beosztom). Mégis sajog a zsebem, hogy 1000 ft alatt sohasem úszom meg a napi kaját, mert a felsoroltak mellett sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasztok, arról nem vagyok képes lemondani. Ja, és nem árt hetente legalább háromszor egy meleg étkezés sem.
Előttem meg tényleg állnak a böhöm nagy bevásárlókocsikkal, telepakolva cukros-ragacsos "üdítőkkel (egy újságban azt olvastam, hogy egy másfél literes kólában 17 db kockacukornak megfelelő cukormennyiség van!), nassolnivalókkal, mindenféle hússal, + szeszesital, cigaretta, gagyi ruházati termékek, elektromos ketyerék... Ha gazdag lennék, akkor sem költenék ilyesmikre, akkor meg pláne nem! (Kivétel: vendéglátás céljára kell egy kis csipsz, ez-az, üdítő is meg alkohol is, de hát ez negyedévente egyszer fordul elő.)
Mondom, van, aki azt képzeli, hogy ha el tudja szórni a pénzét ennyiféle kajára-piára, akkor nem csóró. Aztán nem fizet rezsit, meg egyebeket, kikapcsolják nála a villanyt, a telefont - fene tudja. De dőzsöl, és a lakótelepi banda előtt eljátssza a májert.
Válts munkahelyet:) szabadság van, nem:)
Ja, basszus, csak státusz nincs, meg protekcióm. Főleg az utóbbi hiányzik. Több, mint egy éve próbálok önerőből boldogulni, hiába!
És szinte mindenkitől, különböző szakmákban dolgozó emberektől (nem vezetőkről, nem is politikusokról, vagy hivatali főmuftikról beszélek, hanem van ebben a bolti eladótól kezdve a fuvarozón át a titkárnőig minden) mind azt hallom vissza, hogy "valamilyen ismerőse segítségével" került oda ahová, másképp nem ment volna. Hol van/volt itt a rendszerváltás?
Könnyen lehet bizony, hogy a mai gazdasági rendszer, berendezkedés, gyakorlat sem fog örökké tartani. Nemcsak nálunk, hanem az ún. nyugati világban sem. Nem biztos, hogy fenntartható, könnyen összeomolhat, ennek sok jele van már ma is. Vajon mi jön utána? Diktatúrák, még több háború? Elkerülhető-e vajon ilyesmi? vagy történelmi szüksészerűség, hogy előbb-utóbbi némi keveseknek kijutó jólét után, ismét elkezdik írtani egymást az emberek?
A nagyokosok most azt akarják velünk elhitetni, hogy ez a létező világok legjobbika. Hogy eddig voltak háborúk Európában, ezután nem lesznek. Hogy a gazdaságnak növekedni, növekedni, növekedni kell... Ha fújsz egy lufit, minél nagyobbra fújod, annál közelebb kerülsz ahhoz, hogy szétdurran. Szerintem a gazdasági rendszerek is összeomolhatnak ugyanígy. Az 1929-es nagy gazdasági világválság egyik oka is a túltermelés volt. Amerikában most is minden BIG.