erbe Creative Commons License 2005.08.11 0 0 3147
Egely úr megint maradandót alkotott!
"Olaj- és egyéb titkok"
Nem tudom, hol jelent meg eredetileg a cikk, nyaralás közben az "RTV Műsor Magazin" aug. 1-7-es számában bukkantam rá.
Apró csúsztatásoktól a nyilvánvaló tudatlanságon át apróbb hazugságokig sok minden megtalálható benne.
Néhány kivonatos idézet:
"Az Egyesült Államokban nemrég a Honda egyik leányvállalatának új terméke jelent meg a garázsban, egy kis, falra szerelhető kompresszor. ....az otthoni gázvezetékből nyert gázt cseppfolyósítják...nem kell benzinkúthoz menni... Ha ez a találmány nálunk megjelenne...az üzemanyagár akár felére csökkenhetne. Vajon mit szólna hozzá az Adóhivatal?"
A vezetékes gáz főként metán, nem a könnyen csepfolyósítható propán vagy bután. Attól még elmenne vele az autó, csak kicsit nehezebb cseppfolyósan tárolni. Nálunk törvény tiltja a hasonló megoldásokat.

"Mi lesz, ha elterjed nálunk is a hibrid autók új generációja? Ezeket már fel lehet tölteni otthon, olcsó éjszakai árammal."
Hát, annyit még nem lehet beletölteni! Az éjszakai áramot eddig csak fixen bekötött fűtő- vízmelegítő berendezésekhez engedélyezték. Nem lehet csak úgy akkutöltőt rádugdosni.

"Vajon kiharcolják-e az autósok, hogy ipari alkoholt és metanolt adagolhassanak a benzinhez? Ez ma is jóval olcsóbb, mint a kőolajból készült benzin. Így a benzin iránti kereslet a felére, tizedére eshetne vissza..."
Hozzákeverni házilag ma sem tiltott. Vett már valaki boltban spirituszt? Kb. 3xx Ft.-. Ha még a jövedéki adót is rátennék? Miből gyártanának annyit?
Ennyi talán elég is!