lakos Creative Commons License 2005.08.11 0 0 26
"Olyan rendszer itt sohasem lesz, mint a "sógoréknál" vagy máshol nyugaton. Éppen az emberek mentalitása miatt. (Asszem ebben egyetértünk.)"

Hát ennyire nem vagyok pesszimista, ezt így végletesen nem jelenteném ki, vagy lesz vagy nem lesz. (majd meglátjuk. bagy ha nem mi a gyerekeink, unokáink)

Amiben viszont biztos vagyok, ha nem az a rendszer lett volna ami volt, ha nem a keleti blokkba tartoztunk volna, vagy nem is lett volna egy általán keleti blokk, akkor sokkal sokkal nagyobb esélye lett volna az országnak egy hasonló fejlődési irányra állnia. Persze a történelemben nincs ha, de az esély mindenképpen nagyobb lett volna szerintem. És persze nyilván lett volna akkor is szegénység, meg problémák, de talán nem lett volan ennyi igazságtalanság, nem kellett volna ennyi embernek elszenvedi nagyon sérelmet, nélkülözést.
Azzal is egyetértek persze, ez tény, hogy a primer életkörülményeket tekintve nyilván nagyon sokaknak hozott konkrét javulást, de ez végül is modernizációs folyamat, nem hiszem, hogy ha nem a kádásr rendszer lett volna, akkor nem épültek volna összkomfortos lakások, sőt lehet, hogy még jobb minőségben is, emberibb körülmények között. Egy sivár, rengeteg 10 emeletes panellel telerakott lakótelepnél nyomasztóbb nem sok van. Nem csoda, hogy az emberek nem szeretnek benne élni.

"Most talán nem így van? Csak nem felső tízezer van, hanem felső párszázezer. És nagyon alsó milliók. Hajszálvékony ún. középosztály, egy olyan (álló helyzetű) homokórát képzelj el, aminek a "felezője" nagyon vékony és szűk, az alja pedig sokkal nagyobb és szélesebb, mint a felső része. "

Hát nem tudom. Az tény hogy nagyon sok szegény van, nem vitakérdés. De mégis mitől vannak tele hétvégén dugig a bevásárlóközpontok, nem csak a kajások, hanem a bútoráruházak, műszakisok, plázásk stb. Az emberek degeszre tömött bevásárlókocsikkal flangálnak, meg veszik az újabb mobilokat stb. Miből? Nem hinném, hogy mindenki csak hitelből vene mindent. Az a felső párszázezer ember generálná ezt a hatalmas kiskereskedelmi forgalmat? Háát.

"Jogokkal, elvekkel, hangzatos de tartalmatlan nagy szavakkal kitörölhetem a seggem, és az állam ... (nem én vagyok) felkopik."

De ezen nem fog segíteni ha mindezeket a szabadságkogokat az emberektől tőled is, elveszik, hidd már el. Olyan hogy biztonságos világ nincs, nem volt, nem is lesz.
Aki azt mondja, poitikus, állam, hatalom, bárki, hogy öreg kijöttél a suliból, beállsz ide dolgozni és nyugdíjas korodig itt fogsz melózni biztonságban, az hazudik! Ez illúzió. Régen is hazudott, hisz itt az élő példa, hogy nem volt igaz, nem tartott örökké. Szerencsétlen fiatal szakmunkás beállt diósgyőrben, vagy ózdon melózni a 80-a évek elején mondjuk, azt hitte örökké fog tartani, aztán tíz év múlva az utcán találta magát.
Persze, hogy a rendszerváltást szidja emiatt. Csak azt nem érti meg, hogy nem azért volt rendszerváltás, hogy neki rossz legyen, hanem mert maga rendszer volt rossz és nem volt tartható tovább.
Hogy után mi jött, és mit csináltak rosszul, mit lehetett volna jobban csinálni, hogy kevesebbet szívjanak az emberek, az már megint egy másik hatalmas témakör.

"A munkahelyemen most, a jelenben is rengeteg ilyen alak vesz körül, gyűlölöm őket!"

Válts munkahelyet:) szabadság van, nem:) Engem érdekes módon nem vesznek körül ilyenek.

De lenne egy általános javaslatom. Hagyjuk a kádár-rendszert, nagyjából átbeszéltük, volt ami volt, úgy volt ahogy volt, ki így ítéli meg, ki úgy, de vége van elmúlt, nem tudja senki visszahozni, a ma problémáit nem tudjuk megoldani, az akkori megoldásokkal, arra az időre való folytonos visszahivatkozással.

Sokkal fontosabb lenne arról beszélni ami most van, gondolj bele egy mai 15 éves, a rendszerváltáskor született, mi köze van már neki bármihez is, azt se érti miről beszélünk itt. Ő már a totális piacgazdaságban szocializálódik, sokkal nagyobb szabadsága van, sokkal több lehetősége van, és tény, hogy sokkal több veszély is veszi körül. Könnyen lehet bizony, hogy a mai gazdasági rendszer, berendezkedés, gyakorlat sem fog örökké tartani. Nemcsak nálunk, hanem az ún. nyugati világban sem. Nem biztos, hogy fenntartható, könnyen összeomolhat, ennek sok jele van már ma is. Vajon mi jön utána? Diktatúrák, még több háború? Elkerülhető-e vajon ilyesmi? vagy történelmi szüksészerűség, hogy előbb-utóbbi némi keveseknek kijutó jólét után, ismét elkezdik írtani egymást az emberek?

Előzmény: Inspector Gadget (24)