Dr. Máris Creative Commons License 2005.08.11 0 0 143
Elhunyt Barbara Bel Geddes, a Dallas Ellie-je

 

2005. augusztus 11., csütörtök 7:19

A 82 éves amerikai színésznő hétfőn hunyt el maine-i otthonában, Northeast Harborban. Halálát tüdőrák okozta. Számtalan színházi és filmes munka után a Ewing család nagyasszonyának szerepe tette igazán ismertté.

 

 

A San Francisco Chronicle szerdán számolt be az Ellie asszonyt alakító Bel Geddes tüdőrák okozta haláláról, ami a lap szerint hétfőn következett be. A hírt a Maine állambeli Mount Desert temetkezési vállalkozásának tulajdonosa, Bill Fernald erősítette meg, és azt is bejelentette, hogy a család külön kérésére nem szolgálhat további információval. A színésznő nagy dohányos hírében állt.

 

Bár a Dallas hozta meg neki a világhírt, Barbara Bel Geddes-t már harminc évvel korábban, 1948-ban jelölték Oscarra a legjobb női mellékszereplő kategóriában az I Remember Mama című filmért, amely a tízes években játszódott és egy San Franciscóban élő norvég bevándorló család történetét mesélte el. A fiatal Katrin Hanson szerepét később nagy sikerrel elevenítette fel a színpadi változatban.

Kevesen tudják, hogy Barbara Bel Geddes volt Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabjának első Maggie-je a Broadway-n, 1955-ben.

Dallas

Az 1978-ban induló tévésorozat kezdetben nem kapott jó kritikákat, mégis pillanatok alatt a nézettségi listák élére ugrott. Bel Geddes-t 1980-ban Emmy-díjat tüntették ki alakításáért - a mai napig ő az egyetlen amerikai szappanopera-színésznő, akit ez az elismerés ért.

"Ő volt a Dallas sarokköve" - nyilatkozta a fiát, Jockey Ewingot játsszó Larry Hagman az AP-nek. "Kedves ember volt és nagyszerű színésznő - ő volt a sorozat lelke, ő tartotta össze az egészet."

1984 márciusában Bel Geddes egy komoly szívinfarktus miatt kénytelen volt hat hónapra felfüggeszteni a munkát, és fél évig egy másik színésznő, Donna Reed alakította Ellie asszonyt. A kényszerpihenő után újra visszatért a sorozatba és egészen 1990-ig játszott a Dallas-ban, amit végül egy évvel később, 1991-ben vett le műsoráról a CBS tévécsatorna.

Larry Hagman most elmesélte: bár ő mindig mondogatta kollegájának, hogy hagyjon fel a dohányzással, végül orvosai vették rá a színésznőt, hogy szívinfarktusa után ne gyújtson rá többet. Hagman az AP-nek nyilatkozva visszaemlékezett azokra az időkre, amikor Bel Geddes a Dallas sminkszobájában is folyamatosan cigarettázott, és a sűrű füst miatt a Jockey-t játszó színész a forgatások előtt inkább a saját öltözőjébe hívta a sminkest. "Remélem, a halála sokakat ráébreszt majd a dohányzás veszélyeire" - jelentette ki Hagman.

Barbara Bel Geddes 23 évesen érte el első komoly sikereit a színpadon, akkor mégis azt nyilatkozta: "az igazi célom, hogy jó filmszínésznő legyek. Sokkal izgalmasabb lenne Frank Caprával, George Cukorral, Alfred Hitchcockkal vagy Elia Kazannal dolgozni, mint a Broadway-n."