vjannus2 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1410

én elolvastam az egészet és igen van 1-2 db

1.tészta: Barilla, Colavita, esetleg (ritkabban kaphato) Zara,Pecorino Romano, Grana Padano

sajnos mennyiséggel nem vagyok annyira tisztában:

darált hús, 1-2 répa, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv, vagy aprított, vagy egészben lévő, só, bors, fűszerek ízlés szerint, 2 dl húsleves, lasagnetészta egy dobozzal, sajt (legjobb szerintem a mozzarella), olivaolaj és tej.

kétféleképpen készítik, van aki besamellel, én ilyennel nem szoktam bíbelődni, hanem csak simán sajtot teszek a rétegeknél.

olivaolajon megpirítod a hagymát és a karikákra vágott répát, majd ha megpirultak beleteszed a szeletelt fokhagymát is. ezek után beleteszed a húst a lábasba, és jól megpirítod, majd ha már barna, felöntöd a húslevessel, fűszerezed, beleteszed a paradicsomkonzervet, és főzöd, amíg megpuhul a hús. az igazi olaszok nem használnak sok fűszert, viszont én ebbe szoktam oregánót és bazsalikomot tenni.

ha megfőtt, kikészíted a tepsit, amiben sütni akarod a lasagnét. a tepsi aljára teszek kevés húst, hogy ne égjen oda a tészta, és leteríted a tésztát egy rétegben, erre öntök kis tejet, hogy megpuhuljon, de ha besamelt csinálsz, ez nem kell. a húsra pedig teszed a sajtot. erre olvadós sajt kell, tehát a parmezán nem jöhet számításba. sima trappistával is fogyasztható. majd a sajtra megint tészta, tej, hús, sajt, és így tovább, és a végét sajttal fejezed be. alufóliával lefeded, és be a sütőbe, kb 40 percig sütöd. isteni friss salátával. a lényeg, legyen paradicsomos, de a saját szájízednek megfelelő.

jó étvágyat. ja, a tej azért is fontos, hogy az olajízt elvegye.

2.

Szósz

Elkészítjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy serpenyőben az olasz passzírozott paradicsomot enyhén megsózzuk és lassú tüzön főzzük,  az utolsó percekben hozzáadunk néhány, kézzel apróra tépett friss bazsalikomlevelet (ehhez ne használjunk szárított bazsalikomot!), és pár csepp extraszüz olívaolajat. A paradicsomot kb. 10-15 percig főzzük, hogy megkapjuk a kívánt ízt és állagot, majd levesszük a tüzről.

Előzmény: filo_dendron (1408)