Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 3680

1999. évi LXIX. törvény a a szabálysértésekrõl  ... ezt írja:

"A törvény hatálya

2. § E törvényt - ha törvény kivételt nem tesz - a belföldön elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni, az eljárás alá vont személy állampolgárságára tekintet nélkül, feltéve, hogy nemzetközi szerzõdés vagy a szabálysértést meghatározó jogszabály másként nem rendelkezik."

- Tehát - hacsak nincs külön jogszabály rá, -  magyar hatóság szabálysértést nem állapíthat meg külföldön elkövetett cselekményekért.

A 8/2002 IHM rendelet a rádióamatőr szolgálatról pedig:

"1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, amelyek a Magyar Köztársaság területén rádióamatőr tevékenységet folytatnak."

- Egy értelmezési kérdés, hogy mit jelent "rádióamatőr tevékenységet folytatni" - és ezt most nyelvtani értelemben értem.  Az angol nyelvben az igeidők ki tudják fejezni, hogy amúgy általában csinálok valamit, vagy most ebben a pillanatban csinálom. A magyar nyelvben a "folytatni" kifejezésről nem tudom, hogy ha általában Miskolcon amatőrködöm, de éppen egy hónapja Londonban vagyok, akkor most folytatok-e amatőr tevékenységet Magyarországon?  Van bejegyzett hívójelem, QTH-m, berendezésem az állandó lakásomon Miskolcon, de vajon jogi értelemben "folytatom"-e a hazai tevékenységet, ha éppen külföldön vagyok?

Ha igen, akkor a 8/2002 vonatkozik rám külföldön is, ha nem folytatok, akkor nem vonatkozik, hanem csak a  helyi szabályok.

Előzmény: Törölt nick (3678)