Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 357

Na most, valobban kedves fiatal tarsam Zutymo.

Irtam en egy tobb mint 25 perces kommenart a Kertesz reagalasodrol de elvitte a gep (hehe ,valosziunuleg antiszemita vagy persze en vagyok ugyetlen -de vajjon mit tehettem megint ? ).

Ket keresem van Hozzad:

1. Legy szives ha utana jarsz ird meg honnan szedted a Kertesz magyarokrol igy szolo nyilatkozatat (de az autentikusat es nem a gelertkapotatt idez ) Nem hiszem el. Hogy aztan magat maga Kertesz sem "magyar" Nobeldijasnak tartotta az valoszinu.Nem is akart itt vele bajoltatni magat.O Nemetorszagba el leginkabb es ott meg is becsulik,nem csak ezzel az irasaval.Hozzatartozik az oriasi  tortenelem feldolgozasi Leistungukhoz (amely neha eltulzott formajaban es terjedelmevel- elismerem ) amit a legnagyobb tobbseg helyesel.

2.Hogy mersz egy valamirol velemenyt alkotni meg hozza kategorikusat annelkul hogy olvastad volna. Nem gondolod-e  hogy ez nem konform az intellektualis minosegedel ?Hiszen  igy el kell fogadnod egy nelkuled ,keszre preparalt allitast.Olyan mint egy dogma amely ellen velem egyutt gondolom Te is berzenkednwel ,ha a szadba nyomnak.

 

Miutan Te is tudtommal egy fiatal ember vagy es sokretu erdeklodessel aldott meg a termeszeted ,magamat is latom ifju kommunista koromba benned ,elszeretnelek csabitani hogy tovabbi epulesed kedveert nyissad meg Magadat minden barmenyire ellenszenves ervelesnek es tedd a dolgod: ellemezd becsuletesen ki, ha olyan ami igaznak tunik egy tudomanyos utanjaraskor fogadd el,epitsd be,a sajat mododon a tanultaidba,ha nem dobjad el.

Valoszinunek tartom hogy erre az existencialis kornyezeted eddig nem adott alkalmat (nem hogy orientalodj hanem annyira erosek voltak a beleszuletett vagy adekvalt korulmenyeid ).Mindig ki kell robbani az adottbol azert hogy sajat  Magad-a valjal.Ez nem azt jelenti hogy ha nem relevans az uj  akkor valtoztass elveiden de azt jelenti hogy erre magadat keszenletbe hozzad/ tegyed. Intellektualis kotelesseg.

Nos :

A problema amit en latok hogy a  "magyar" fogalom,szamodra nem az amit a valossag annak determinalt.Hogy valami ellenszenv arbitrarisan kesztet hogy kitep egy vagy  mas entitast es azt az egyet ne tarsd "magyar"nak  , de ugyanakkor benthagyad azzonban hasonlo masokat ugyan annyi mas eltero multtal, hatterrel mint a diszkriminaltat (itt most az sziumiulat zsidokra ertem es nem a ciganyokra ameyeknek itt letuk kevesebb aszimilaciot mutat )-Csurkak,Lezsakok,Pokornik,Hellerek,Font-ok,Rogan-ok valami oknal fogva -ami persze eppen ugy nem tudomanyos-nagy meyl magyaroknak szamitanak,Grespikkel es Bayerel egyutt ,sot a zsido Lovasnak is megbocsajtatik a kis etnikai foltoicska meg az hogy szegeyn kiakart vandorolni Izraelbe annak idejen (1963) es a vilagmindensegeert sem mutatna meg hol vannak eltemetve szullei (mar mint a budapesti zsido temetobe ) Tehat a kriteriumaid igen ..hm..furcsak de emellett (es ezert   szolok  ) nem tudomanyosak, nem targyilagosak azok az ismervek   hianyoznak amelyek minket ertelmisegieknek minosithetnek..

Hogy mennyire osszetet es kulturhatarozott a "magyar" (eppen ugy mint a "nemet" vagy "osztrak " ) fogalom ,hogy menynire nem tudjuk elvalsztani a valamikori idegen szarmazasut a mi sajatjainktol (marmint olyan kevertektol akik az uj idegen jottekor mar magyarnak szamitott ) arra adnek egy par konkret peldat magukat es tolunk is magyarnak szamitott teljesitemen szerzoirol,kulturank beepitett erszeirol is:

Itt abbahagyom,nehogy eltunjon,azzonal folytatom.

Termeszetesen ezt a pokhendi  magyarkodas is szamomra nevetseges ,itt en tamadhati vagyopk korvssagom maitt megis ide irom, olyan valami fantasztikusnak latjatok ami (akar a zsidok pokhendisege ) Kivalasztott Nemzette tenne ,valami oylkan elerhetetlen erteknek amivel szembe oriasi elvarasok lennenek az egz vilagon. Valosagaban egy geofizikai es kulturantriopologiaijelleg amely magban egyenlo mas ugyancsak a foldon kohabitalo masokkal de annak aki a meghatarozott kozosegbe atrtozik igen fointos (ez jo is igy,mindenki szeressse es kultivalja a sjaatjat igy elsz a vilag sokszinu )

Előzmény: Törölt nick (340)