A legjobb tenyésztőknél is előfordulhat, hogy egy kutya törpe vagy toy marad, vagy éppen átnő középbe. Ezzel a részével semmi gond nincs. Csak akkor, ha már a tenyésztő össze-vissza toy-közép-törpe hátterű kutyákat tesz össze egymással.
Hogy a szuka gazdija keszthelyi...nem tudom. De ha az általad írt honlapon lévő kutya az apuka, akkor neki csak közép párja lehet. És közép-közép párosításból, még ha a felmenők között sok is a törpe, lehet, hogy lesznek közepek, mint ahogy meg van annak az esélye, hogy törpék is.
Hogy mekkora lesz a kölyök, nem feltétlenül látszik. Sokszor a legnagyobbat utolérik a tesók. Van amelyik kutya 7 hóanpos koráig nő, van amelyik 12 hónapos koráig. De átminősíteni csak 1 éves kor után lehet. Akkor már tisztán látszik, hogy melyik méretbe tartozik.
Ha kiállításra szeretnél járni: bébi és kölyök osztályban még nem baj, ha egy kicsit nagynak vagy kicsinek néz ki a hivatalos méretéhez képest, max megjegyzi a bíró, hogy lehet, hogy ebből majd inkább ez vagy az lesz. Fiatal osztálynál már előfordulhat, hogy eléri tényleges méretét (főleg szukánál), ilyenkor már lehet abba a méretbe nevezni, amilyen lett. Legalábbis én így tapasztaltam.
Hogy hogyan döntsd el, hogy mekkora legyen? Meg kell mérettetni. Csak akkor van gond, ha olyan 34,5-35-35,5 cm. Ez pont az a semmilyen, se nem törpe se nem közép.