dekóder Creative Commons License 2005.08.02 0 0 67

GYÖRGY PÉTER


Köszönet az ORTT-nek


Jó esetben a színikritikusok nem cimborálnak a szubrettekkel, nem vacsorálnak a direktorral. Idális továbbá, ha mérkőzés után a futballbíró nem piálgat együtt a nyertes csapattal, de tán még a vesztessel sem. S nem okos, ha a médiahatóság emberei, mindjárt az elnök, Kovács György és a Fidesz delegáltja, Szalai Annamária, megjelennek a Nap-kelte 5000. adásán, még akkor sem, ha a miniszterelnök is ott reggelizik, bár szerény nézeteim szerint neki sem sok keresnivalója volt ott. A felügyeleti hatóság embereinek, illetve az általuk elvben kritikára szoruló televízió tulajdonosának nyilvánosság előtti kedélyeskedése még akkor sem helyes, ha nekik - felteszem - jobb véleményük van az adott műsorról, mint nekem. Csakhogy most nem a Nap-kelte általános bárgyúságáról esik szó, hanem arról a szellemről és képességről, amint az ORTT elnöke és testületi tagjai a magyar médiavilágot irányítják, ha erről még van értelme beszélni.

 

Minden bizonnyal különös, hogy ez a testület minden vita és módosítás, versenytárgyalás és nyilvánosság nélkül meghosszabbította a két kereskedelmi televízió működési engedélyét, s ezzel a döntésével végképp lehetetlenné tette, hogy az elkövetkező években értelme legyen médiareformról beszélni. Ha az ORTT így döntött, akkor azt jelenti, hogy Kovács úr és társai mélységesen elégedettek mind az RTL Klub, mind a tv2 működésével, s azt várják el, hogy azok épp azon a morális és szellemi színvonalon folytassák tevékenységüket, ahogyan azt az elmúlt években a közönség megszokhatta. Íme: a szakértelem diadala. Erre a bölcs döntésre csak olyan emberek juthattak, akik olyan helyeken tanulták a médiaszabályozás mesterségét, mint például Ladvánszky úr, az MSZP jelöltje, aki az IBUSZ jogtanácsosa volt, vagy Wéber úr, az MDF szakértője, aki 1991-ig ugyancsak mint jogtanácsos tevékenykedett, de még azt sem tudjuk hol, végül maga az elnök, aki a Fém és Kert Kft. ügyvezető igazgatójaként vált médiaszakértővé. A gyengébbek kedvéért: Ilf és Petrov halhatatlan művében, A szovjetmilliomosban, Osztap Bender, a kiváló szélhámos, homályos tevékenységüket legalizálandó, létrehozza a Szaru és Pata irodát. Az egyetlen eltérés, hogy az mégsem közpénzből élt, és nem ártott enynyit a köztársaságnak.

 

S most akkor vegyünk egy példát arra a remek működésre, amit az ORTT e nemes gesztussal honorált. Van az RTL Klubon egy műsor, amely vezetőjének keresztnevét viseli: Balázs. Csak így egyszerűen: Balázs. Hát ez a Balázs behív embereket a stúdióba, és ott nehéz sorsukról beszél velük, a közönség meg ámul és tapsol. A minap egy nyárközepi késő estén - épp csendes nyugalom volt errefelé, amit érdemes ám megbecsülnünk - ez a Balázs egy családi problémát beszélt meg. Ült ott egy gyereklány, aki feltűnően nem volt még tizennyolc, és bizony sérelmezte, hogy anyja szeretője őt időnként megerőszakolja. Ott ült a szerető is, bizonyos Öcsi, aki persze csak kacagott, s még a mama is ott volt, aki magyarázatként hozzátette, hogy ő mindezt azért vette videóra, mert hát Öcsi azt mondta volna néki, hogyha a lány nem jár a kedvére, akkor sósavat öntene az arcára. Valahogy így hangzott el, de nekem ezt nem olyan könnyű ám leírnom, amint attól tartok olvasni sem olyan egyszerű, mint azt Kovács György úr vagy Balázs képzeli.

 

Két eset lehetséges ugyanis. Az egyik esetben mindebből mi sem igaz. Öcsi valójában jólelkű statiszta, a mama szubrett vidéken, a gyermekszínészt meg a egyeztetőben alkalmazták ritka bonyolult jogi konstrukció keretében. Ha így van, akkor az RTL Klub csak azért felel, mert mindezt elfedte, s a nézőket megtévesztette, emberi érzéseikkel visszaélt, méltóságukat semmibe vette és más hasonlók. Mindez semmiség ahhoz képest, hogy ez igaz is lehet. Ha igaz, akkor Kovács úrnak megint csak van min gondolkoznia: s lehet, hogy a Fém és Kert Kft.-ben eltöltött évek alatt ilyen típusú kérdéssel még nem találkozott. Ha ugyanis igaz, akkor számtalan hatóságnak kellene ezt a kazettát vizsgálnia, kezdve a gyermekvédelemtől a köztörvényes zsarolással foglalkozó szakemberek hivataláig, amit talán mindközönségesen rendőrségnek hívnak.

 

Csak egyet nem értek, s ezt tényleg nem. Ugyanis, hogy miért csinálja ezt egyetlen életével Balázs. Ott van például az a 11 éves lány, akit a minap prostituáltként értek tetten, ha ez a mondat így leírható. Úgy értem, hogy valami szemét arra kényszerítette, hogy ott üljön az út mentén. Csakhogy Balázs felnőtt embernek tűnik. Előtte - mint mondani szokás - az élet: tele értelmes bűnökkel, igazi fájdalmakkal, esélyekkel arra, hogy valami kicsi jót tegyen. Remélem, csak abbahagyja. Az ORTT tagjai meg nézzék, ami ennyire tetszik nekik. Csak azt nem értem, hogy miért hiszik, hogy ez jó. Köszönet nekik az elkövetkező évekért.


 

Előzmény: dekóder (66)