hammond-b-3 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 2163

Rövid eBay - tájékoztató MINDENKINEK!!!

Kedves Fiúk / Lányok, miután több érdeklődés is mutatkozzik fórumunkon az eBay iránt - pl. hogy mimódon működik, miért nem az enyém lett az orgona, stb. ezért leírom röviden a működési elvet:

A link ugye www.ebay.de  (de van www.ebay.at  www.ebay.com és még X-mennyiségű a különböző országokban).

A licit, illetve, hogy ki nyeri meg az aukciót az a következő képpen zajlik, példával illusztrálom, mert úgy azt hiszem mindenki számára világos lesz.

Tegyük, fel, hogy Józsi felteszi a Hammond-orgonáját az eBay-re, mondjuk 10 napra. Induló összegnek beír mondjuk 1.-EUR-t. Aztán a jónép elkezd licitálni és így szép lassan megy fel az ára. Pl. én rásuhinthatok első licitálóként  akár 500, vagy 1000.-EUR-t is, de ettől az ára még egy EUR-n marad. Jön Sanyi és rátesz mondjuk 100.-EUR-t. Erre visszajön neki a válasz, hogy sorry öreg, valaki jobb nálad, viszont a cucc ára felrepül 101.-EUR-ra (azaz a Sanyi által megtett összeg + 1.-EUR), de mindaddig én vagyok a legjobb a pályán, amíg valaki újra nem próbálkozik. Jön mondjuk Gergő, de ő már a 101.-EUR-t látja, tehűt minimum 102.-EUR-t kell megtennie. Gergő azt mondja, hogy rátesz 200.-EUR-t. Ezzel az ár már 201.-EUR-ra emelkedik, de még mindig én vagyok a jobb, egészen addig, amíg az általam megadott 500.-EUR-t el nem éri. Azonos összegnél az nyer, aki hamarabb tette meg az 500 pénzt. A licitálók soha nem tudhatják, hogy aki vezet a "versenyben", mennyit tett meg maximális összegként. Ez az aukció végén sem derül ki, így az eladó sem bosszankodik. Ugyanis a vételár mindig a második helyezett által megtett összeg + 1.-EUR!!!

Ezért nem én nyertem meg a tegnapi aukciót. Én mindig kivárom az utolsó pillanatot és akkor felteszem az általam rászánt összeget, aztán már másnak nincs ideje kapkodni. Igaz ez azt is jelenti, hogy ha nem én nyertem, akkor már nekem sincs időm az összeget emelni = bukta, más viszi el az árút.

Röviden: Licitálni nem érdemes, mert ezzel csak felverjük a cucc árát, egyre feljebb megy. Viszont az utolsó pillanatban nem szabad "skót"-nak lenni és meg kell tenni azt az összeget, amit maximum adnék a cuccért. Én tegnap ugye rátettem 103,55.-EUR-t az orgonára, de az aukciót mésem én nyertem, mert a győztes ki tudja mennyit tett rá. Lehet, hogy 108.-EUR-t, de az is lehet, hogy 600-at. Gondolom azért ő is bosszankodik, mert amíg én nem tettem meg a 103,55.-t, addig olyan 25.-EUR körül állt az orgona, tehát annyiért vehette volna meg. Azzal viszont, hogy én ráraktam a 103,55-EUR-t, ezzel ugyan nem nyomtam le a vezető helyről, viszont úgymond felvertem az orgona árát. Gondolom ez elég érthető.

Van az ún.: Sofort-Kaufen, azaz villámár. Ha valaki azt az összeget megteszi, akkor AZONNAL befejeződik az aukció.

Van olyan is, aki megad induló árnak 1.-EUR-t, villámárnak pedig pl. 300.-EUR-t. A német eBayen elég hülyén van ez (eltér az amerikaitól): Ha valaki rárak csak úgy viccből 1.-EUR-t az árúra, akkor ezzel kilövi a villámárat, tehát végigmegy az aukció, mintha villámár nem is lett volna. Ez egy baromság. Sokan szórakoznak így, csak azért, hogy kiszúrjanak az eladóval. Megteszik az 1.-EUR-t, aztán utána nem jelennek meg többet az aukció során, de a villámár lehetőségét kilövik. Az amerikai eBayen, csakúgy mint a vaterán, a villámár végig megmarad, ami persze nem jelenti azt, hogy az árú a végén annyiért is kel el.

A korrektségről: Hát igen, ez egy lutri, de nekem eddig semmi gondom nem volt sem eladásnál, sem vételnél. De ajánlatos megnézni MINDIG az eladó kapott értékeléseit, ami a nick-név mellett zárójelben van feltüntetve, tehát hasonó a vaterához. Ha sok a negatív értékelés, akkor az ilyenektől tartózkodom. Oké, ha valakinek van pl. 13 ezer értékelése (ezek általában online-árúházak), amiből van 1000 negatív, azért az nem rossz, tehát az arányt kell nézni. De ha valakinek van 20 érékelése amiből 4-5 negatív, akkor már pucolok is onnan... Azt is meg kell nézni, hogy a negatívot vásárlóként, vagy eladóként kapta. Nem mindegy, ha én pl. vásárolni akarok tőle. Vannak persze bosszúból leadott negatívok is, vagy hajbakapnak valamin, aztán jól odacsettintenek egymásnak. A lényeg: Ha én mint vásárló valamit meg akarok venni, akkor nézzem meg alaposan az eladó értékeléseit.

Kedveskéim :-) - ennyit most röviden, ha bárkinek konkrét kérdése van, vagy érdeklődik eBay-arú után, az küldjön nekem privát-emailt. Az email-címemet publikussá tettem, tehát ha rákattintotok a nick-nevemre, akkor fogjátok látni.

Ta találtatok valamit, ami érdekel Benneteket, akkor elég, ha megírjátok az "Artikelnummer"-t, ez alapján azonnal be tudom azonosítani a cuccot.

BÁRMIKOR, BÁRKINEK SZÍVESEN ADOK EBAY-ÜGYBEN TOVÁBBI FELVILÁGOSÍTÁST, TANÁCSOT, SEGÍTSÉGET, STB. PL. AUKCIÓ SZÖVEGÉNEK LEFORDÍTÁSA, ÉRTELMEZÉSE, EGYÉRTELMŰVÉ TÉTELE!

NYUGODTAM FORDULJATOK HOZZÁM - ANNYIT KELL CSAK TUDNOTOK, HOGY ÉN KIZÁRÓLAG A NÉMET EBAYEN "MOZGOK"!!!! üDV. MINDENKINEK! Zsolt

KarnEvil! A pacák az orgonát Leslievel adja, de még 6 nap hátra van, biztos fel fog menni az ára. Figyelni kell!

Előzmény: hvik (2160)