dejo Creative Commons License 2005.08.02 0 0 32
Megpróbálok válaszolni, de ettől függetlenül kíváncsi vagyok L.K. válaszára is.
Az én válaszom egy nagyon határozott nem tudom. Csak spekulálok és nem is akarok senkinek sem igazat adni!
A mérleg serpenyőjében több olyan dolog is van, amiről nem tudom, hogy mennyire súlyosak a másik serpenyőben lévőkhöz képest.
Nem hiszem, hogy van ember, aki eleve gonosznak született.
Nem hiszem, hogy az iszlám hívei mind a terrorizmus alvó ügynökei.
Amikor a magyar iszlám közösség szóvivőjét hallom a TV-ben, akkor azt mondom, hogy ezek derék emberek, hiszen elítélik a terrorizmust.
Aztán amikor valamilyen terror cselekményről számolnak be a hírek, akkor néhány speciális esettől --pl.:Baszkok--, eltekintve kiderül, hogy az elkövetők többsége iszlám kötődésűek. Azért nem mondom, hogy iszlám vallásúak, mert ez egyáltalán nem biztos, ha a magyar iszlám közösség szóvivőjének szavaira gondolok.
Az is biztos, hogy iszlám emberek és vallási csoportok szemléletei között is lehetnek alapvető eltérések.
Bűn lenne kollektív bünösnek kikiáltani az iszlám hívőket, de el kellene várni tőlük, hogy közreműködjenek a fanatikusok leleplezésében. Ők talán jobban ismerik az eszemeileg tőlük elfajzottakat. Sőt ők maguk a saját országaikon belül folytassanak hatékonyab bűnűldözést e tekintetben.
Egyáltalán nem megnyugtató, hogy azt olvasom, hallom, hogy a legismeretbb terrorista vezérek szaudi származásúak, tehát még csak nem is a legszegényebb és legkilátástalanabb országokban a legnagyobb a gyűlölet.
Arra is joggal gondolok, hogy a terroristák kihasználják az iszlámot, az erős vallási alapot és hamisan keltenek vallási gyűlöletet céljaik elérésére.
Régen is divat volt még a keresztény világban is, hogy bizonyos fanatikus tettekért az üdvözséget ígérték az egyszerű és hívő ember fiának.
Úgy látszik ebből a szempontból az iszlám ma ott tart, ahol a kereszténység a középkorban.
Előzmény: sziliria (28)