milyennincs Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3929

Sziasztok. Erre válaszolok (fűzök hozzá), mert itt van a megoldás végülis.

Először is gratula, Neked is, meg Nagyon Várbarátnak is. Ilyen hozzáállást várok a bajúszos oroszlán ügyében is :))

Külön gratula a kérdésfeltevőnek, mert olyan kérdést sikerült iderittyenteni, hogy ihaj. (mint egy olyan csapat, mely kevésbé ismert játékosokból áll, mégis szép és eredményes focit nyom.) A sok főnemes közül egy kevésbé ismert család, annak is egy kevésbé ismert birtoka, ami ráadásul azért ott van azóta egyfolytában! s kötődik hozzá többé-kevésbé egy viszonylag kitalálható uralkodó életének kevésbé ismert részlete.

Jó nehéz volt, azaz jó volt, hogy ilyen nehéz, mert nem kétkattintás a válasz. Gratula még egyszer. (csak legyen türelme a feladónak kivárni és nem segíteni - ja, a segítség is jó volt, mert egyből nem lőtte le a poént)

Végezetül néhány megjegyzés:

Ad 1. Nem tudom a cr mit jelent a Gráf és a Fürst elött, ott ahol van, de 1806 után a birodalmi jelzőnek más az "optikája".

Ad 3. Nem lennék meglepődve, ha az 55 éves Koháry grófnak egy szem lánnyal a "háta megett" az volt a legfőbb vágya, hogy így a halála elött herceg lehessen végre, amiért a vagyonát is odaadta ( a lánya kezével). Vagy a Sachsen-Coburg-Gotha családnak volt az a fixa ideája, hogy legalább hercegi családból házasodhassanak következő év második napján - 1806. jan 2. ( a linkben még királyi családokkal is rokonok - később is emiatt jönnek szóba cárjelöltként) Hogy mik vannak ! Vagy talán a napóleoni háborúkban tanúsított annyi bátorságot, vagy más erényt, ami miatt 1815-re herceg lett? Arról esetleg többet hallottunk volna:)

Ad 4. Azért nem kis időt nyomtam I. Ferdinándba (3909 hsz), s az ahhoz talált angol forrásaim nem nagyon jöttek ezzel a szlovák vonallal. Kiváncsi vagyok mennyi időt töltött itt, s mennyit még emellett Predna Horában? :) (minden szentnek - vagy ez is olyan, mint Arany János Karlovy Vary-ba tett tíz éven át tartó éves rendszerességű látogatásai), A 3928-ban megadott 2. forrás szükségét érzi elmagyarázni, hogy a Habsburgok egy királyi család :) "He belonged to the new wave of the Hungarian army aristocracy, faithful to Habsburghs (Habsburghs were a Royal Family)"

Előzmény: Reventlow (3921)