keopsz Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3016
Kinek a feladata olyan adórendszert kidolgozni, hatályba léptetni, amely a gazdaságot a mai kor viszonyaihoz mérten versenyhelyzetbe hozza, stabilizálja, versenyképes adózott jövedelmet biztosítson, mely bevételt jelent a költségvetésnek

Ilyen adorendszert jelenleg Mo.-n nem lehet csinalni. Jelenleg a KSH adatai szerint 3 millió 892 ezer munkavallalo van. Ebbol vond ki a 800 ezer kozalkalmazotat akik nem fizetnek adot. Tehat kb. 3 millio ember tartja el sajat magat plussz a masik 7 milliot. Ezek utan ne csodalkozzal, hogy ilyen nagyok az adok. Ellentetben a Fidesz allitasaval, ezt nem lehet egyik naprol a masikra csokkenteni, mivel lathatoan tobben vannak azok, akik mas munkajabol elnek. Ha olyan intezkedeseket teszel ami latszolag csokkenti ezeknek az embereknek a jovedelmet (nem biztos, hogy csokkeni fog de ahhoz tul butak, hogy ezt lassak) abbol nepfelkeles lesz.

A tozsdevel az a problema, hogy kiszamithatatlan. Az, hogy mostanaban szarnyal a tozsde nem jelent garanciat, hogy a jovoben mi lesz. Az pedig egy teves illuzio, hogy portfolio kezelo cegere bizzam a penzem. Ugyan erdekeltek abban, hogy jol vegezzek a munkajukat de semmilyen anyagi felelosseg nem terheli oket ha rosszul dontenenek. Az en penzem uszik el nem az ovek. Nem veletlen, hogy a nyugdijalapok nem hoznak ennyit. Ott sokkal szigorubbak a befektetesi feltetelek.

Egyeblent egy igazsagos penzugyi rendszerben az atlagembernek nem is kellene tozsdevel meg egyeb penzugyi dolgokkal foglalkoznia. A jelen helyzetben azert van erre szukseg, hogy az atlagember egyaltalan lepest tudjon tartani az olyan emberekkel akik a jelenlegi rendszerbol elnek. Olyan emberekkel akik nem termelo tevekenyseget hanem penzugyi muveleteket folytatnak.
Előzmény: breien (3012)