smafu Creative Commons License 2005.07.27 0 0 125
Usztics Mátyásé a második Szakállas bácsi-díj
A színészt homofób kijelentése miatt „jutalmazták”
2005. július 26. 18:36


MNO
Usztics Mátyás kapta az SZDSZ által alapított Szakállas bácsi-díjat homofób kijelentése miatt. A színészt nem hívták meg az átadóra, okulva a rasszista kategóriában díjazott Tomcat reakciójából. Legközelebb a nőgyűlölőket „jutalmazza” a kisebbik koalíciós párt.

Usztics Mátyás színész kapta az SZDSZ Új Generációja által létrehozott Szakállas bácsi-díjat – jelentette be Gusztos Péter, a párt országgyűlési képviselője. Usztics homofób kategóriában kapta meg az „elismerést”, mivel egy televíziós műsorban ezt mondta: „Az, hogy egy mai televízióban ekkora nyilvánosságot kaphat az például, hogy fölvonulnak ferdehajlamú – ez így jó? – betegek, torzak, s ez meglehetős visszhangot kap, az azonban letagadtatik, hogy Békés és Csongrád-megyében öngyilkosok
lettek a sertéstenyésztők közül néhányan, mert kilátástalannak látják a helyzetüket.”

Gusztos Péter szerint az ilyen mondatok megengedhetetlenek egy modern, toleráns demokráciában, ám az SZDSZ ügyvivője azt is hangsúlyozta, hogy nem embereket akarnak megbélyegezni, csupán a mai magyar közéletben elfogadhatatlan jelenségre kívánják felhívni a figyelmet. Gusztos az Usztics által elmondottakról azt tartja, hogy a liberálisok nem kívánnak reklámot csinálni a homoszexualitásnak, ám pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy a becslések szerint a társadalom 5-8 százalékát kitevő kisebbséget szexuális irányultságuk miatt megbélyegezzenek. Gusztos Péter a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ő nem homoszexuális. Kifejtette: „akik a saját nemükhöz vonzódnak, ugyanolyan emberek, mint amilyenek mi vagyunk, ők is – ugyan egy kisebbségi csoporthoz tartoznak – de a saját boldogságukat keresik, és nekünk, akik nem tartozunk ehhez a kisebbségi csoporthoz, nincsen jogunk ahhoz, hogy őket torznak, betegesnek minősítsük.”

Uszticsot nem hívták meg az átadóra, miután a rasszista kategóriában díjazott Tomcat az eseményen is saját nézeteit hangoztatta, és egy „Balf.sz” feliratú pólót nyújtott át Gusztos Péternek, az SZDSZ pedig nem akar teret biztosítani az ilyen megnyilvánulásoknak.

A díjat homofób, rasszista, nőgyűlölő és a fogyatékkal élőkkel szemben érzéketlen kategóriákban ítélik oda közszereplőknek olyan kijelentéseikért, melyek az alapítók szerint nem megengedettek egy demokráciában. A díj létrehozásakor Merkel Dávid, az Új Generáció képviselője néhány esélyes politikust, illetve kijelentést is megemlített, melyek között szerepelt Gyurcsány Ferenc „öregecskedő feleségekre” utaló kijelentése és Semjén Zsoltnak a Kereszténydemokrata Néppárt küldöttgyűlésén elhangzó mondata („aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re”) is, ám a példák között nem hangzott el Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök parlamenti k… anyázása, amely ellen több civil szervezet is tiltakozott.