padisah Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2999

Nagyjából ezt próbáltam leírni - sokkal kevésbé érthető és szakmai nyelven - még valahol a vita elején, hogy mi az az infláció, és hogy miért rosszabb a defláció mint az infláció.

 

 Egyébként a matematikai alap az megvan, csak akkor nem volt meg amikor a bankok működéséről először konkrétan olvastam, utánna meg nem foglalkoztam vele. Azért azt remélem elismered, hogy a példa amit a TV-vel, és a kocsival hoztál egy kicsit sántít. Nem mindegy hogy ilyenkor mi a pénz sorsa. A sokszorozás kialakulásában  az sem mindegy hogy a kivett pénzt ki teszi vissza újra meg újra - hiszen ugyanannak a szereplőnek nyilván nem lenne érdeke. Itt kell egy tulajdonosváltás.

 

 Arra vagyok még kiváncsi hogy vajon ennek a sokszorozási folyamatnak hogy szokott kinézni a dinamikája?

 

A másik meg a vitaindító téma (hogy beszéljünk egy kicsit a Peak Oil-ról is), a kamatos-kamat elven működő kapitalizmus, és a csökkenő határhaszon törvénye.

 

 Én úgy sejtem hogy a jelenlegi folyamatos gazdasági növekedés mögött jobbára nem extenzív növekedés áll hanem kvalitatív növekedés, amit a technológia előrehaladása, hatékonyságnövekedése stb. hajt. Ugyanakkor a technikai haladás, illetve annak sebessége véges, a technológiai fejlődéssel elérhető hatékonyságnövekedés előbb utóbb elkezd lassulni. Akkor mi lez?

 

(extenzíven is nő, mert pl nő az emberiség létszáma is, de ez egy másik téma)

Előzmény: netizen (2994)