Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 12

közbiztonság: Én 5 éve két bőrönddel, egyedül indultam útnak, nagyon erős középfokú angollal és gyenge középfokú spanyollal. A legrosszabb, ami velem történt, hogy a hátizsákom első zsebéből elloptak egy kazettát, pedig a fényképezőgépen nem kicsi darab, mégsem vitték el.

 

Erdemes vinni onvedelmi eszkozt?

Nem igazán vagyok ennek a híve, főleg akkor, amikor valaki nem tudja használni. Fegyvert úgysem vihetsz, ha meg zsebkés van nálad, akkor lehet, hogy a támadótól egy nagyobb kerül elő, és talán nem is akarta volna használni.

Én most kinéztem magamnak egy Krav Maga tanfolyamot (csak úgy, semmi köze Peruhoz), ez az izraeli önvédelem. Mivel ott a nőket is viszik katonának, őket is kiokítják. Azért tetszik, mert nem arra tanít, hogy hogyan védekezz, ha valaki karate-rúgással támad, hanem tényleg olyan támadást háríthatsz el, ami általában történik. Meg a lényege, hogy hárítsd el a támadást, és uzsgyi, futás. Nézd meg a honlapot pontos infoért, www.krav-maga.hu, ha jól emlékszem. De ez nem igazán ide tartozik, és az utazás szempontjából szerintem fontosabb, hogy spanyolul tanuljál. Turistaként legfeljebb kirabolnak, és nincs az a pénz, ami többet ér az életednél.

 

S igazabol milyen problemakkal nez szembe az ember amikor kozbiztonsagot emlitesz?

Lopás, lopás és lopás. Minden, ami mozdítható. De szerintem ez az egész térségre vonatkozik. Ha jó órád van, vegyél a kínai piacon valami gagyit, amit nem sajnálsz, legfeljebb az utazás után az első kukánál kidobod. Én azt javasolnám, hogy semmi fölösleges értéket (gyűrű, aranylánc, karkötő) ne vigyetek. A fényképezőgépen kívül semmit nem javasolnék, ami nem életbevágó, pl. walkman. A férjem egyszer ült a buszon, zenét hallgatott, hirtelen a nyitott ablakon benyúltak, és kitépték a kezéből.

Szórakozáskor érdemes a turisták által látogatott helyekre menni, lehetőleg nem berúgni, kis címletű bankjeggyel fizetni. Nekem mesélték, hogy ha valaki elmegy szórakozni (főleg lányoknak kell vigyázni), ha iszik az italából és kimegy a mosdóba, már ne igya meg. A wc-ben a lányok úgy álltak sorba, hogy vitték magukkal a poharukat, nehogy beletegyenek valamit, amivel elkábítják őket.

A számba rágták, hogy SENKITŐL, de még ismerőstől se fogadjak el semmit, főleg kis csomagokat csak pár napra vigyázni, valakinek átadni stb. Inkább tartsák az embert bunkónak, de az ilyen kéréseket határozottan el kell utasítani.

Pénzt kis címletekben, kettőtöknél elosztva. Rengeteg a hamis pénz, fizetéskor mindenki megnézi a papírpénzeket. Ha nem hamis, akkor lehet, hogy más (boliviai, ecuadori) pénzt adnak, bár a címlet ugyanaz, lehet, hogy sokkal kevesebbet ér. Dollárral a legtöbb helyen lehet fizetni, sol-ban adnak vissza. Fontos a kis címlet!!!!!!!! Így ha átvernek is, keveset veszítesz. Az utcán is sok a pénzváltó, kis köténykében számológépet lobogtatnak. Én ott sosem váltottam, egyszer más estefelé a sógornőm igen, át is verték, mert hamis pénzt kapott. Főleg sötétedéskor ne válts, mert nem látni jól!

Bankkártya: nekem Eurocard/Mastercard volt, ott főleg a VISA elterjedt, az egyik kis faluban meg is szívtuk, mert automata nem volt, fizetni meg csak VISA-val lehetett. Én azt csináltam, hogy a rendes hitelkártyám mellé az egyik nem használt OTP-s számlám kártyáját kivittem, volt rajta egy kevéske pénz, amikor gáz volt, onnan felvettem, így elég volt az aznapi kajára + egy telefonra haza, hogy tegyenek be a számlámra. Másnap ott volt a pénz.

Automatánál figyelni kell, a fent említett sógornőm (bár helyi lakos, de rendkívül naív teremtés) amikor pénzt vett ki egyedül, mögé álltak és egy késsel megfenyegetve elvették a pénzét.

 

Folyt köv...

 

Előzmény: areacode212 (10)