actionman Creative Commons License 2005.07.26 0 0 95
Legyen a mai elgondolkodtato tortenet a Predikator konyvebol:

"És azután láttam, hogy a gonoszok eltemettettek és nyugalomra mentek; viszont a szent helyrõl kimentek és elfelejttettek a városban olyanok, a kik becsületesen cselekedtek. Ez is hiábavalóság! Mivelhogy hamar a szentenczia nem végeztetik el a gonoszságnak cselekedõjén, egészen arra van az emberek fiainak szíve õ bennök, hogy gonoszt cselekedjenek. Bár meghosszabbítja életét a bûnös, a ki százszor is vétkezik; mégis tudom én, hogy az istenfélõknek lészen jól dolgok, a kik az õ orczáját félik; A hitetlennek pedig nem lesz jó dolga, és nem hosszabbítja meg az õ életét, olyan lesz, mint az árnyék, mert nem rettegi az Istennek orczáját. Van hiábavalóság, a mely e földön történik; az, hogy vannak oly igazak, a kiknek dolga a gonoszoknak cselekedetei szerint lesz; és vannak gonoszok, a kiknek dolga az igazaknak cselekedetei szerint lesz; mondám, hogy ez is hiábavalóság. Annakokáért dicsérem vala én a vígasságot, hogy nincsen embernek jobb e világon, hanem hogy egyék, igyék és vígadjon; és ez kisérje õt munkájában az õ életének napjaiban, a melyeket ád néki Isten a nap alatt." (Pred 8,10-15)

Vannak gonosztevok, akik a vilag legtermeszetesebb dolgakent, a leheto legnagyobb bekesseggel lopnak, csalnak, hazudnak, paraznalkodnak es olnek. Ha megemlitened nekik, hogy Isten megiteli az embert, biztosan kinevetnenek. Hogyis ne tennek, hiszen hany olyan gonosz volt mar oelottuk is, aki meguszta buntetes nelkul, akivel ugy bantak, mint a legnagyobbakkal.

Spurgeon irta, hogy volt egy ember, aki azert hagyta ott predikatorat/gyulekezetet, mert az azt hirdette, hogy nincs is orok itelet. Es milyen igaza is volt (emberunknek, aki tavozott)! Mert ha ez igaz, es tenyleg nincs itelet, akkor teljesen folosleges azon igyekezni, hogy jok legyunk, lemondani szenvedelyeinkrol, felvenni a keresztet, megtagadni onmagunkat. Mi ertelme hat akkor templomba jarni, es ot hallgatni? De ha teved, akkor plane surgosen el kell hagyni ezt a tevtanitot.

A Predikator azonban tudja, hogy hiaba van jo dolga ezen a vilagon a gonoszoknak, egy sem fogja meguszni a buntetest. Az tuzes to mar varja lakoit, azok itelete keszen van. Annak csak vegrehajtasa van - emberi szempontbol nezve - elhalasztva. De biztosan be fog kovetkezni. Addig azonban megorzi oket Isten.

De te addig is vegezd tovabb a dolgodat, es hasznalj ki minden alkalmat, amit Isten azert keszitett el neked, hogy orulhess es vigadhass, es ne torodj a gonoszok mai nagy szerencsejevel, ne irigykedj az o jelenlegi jo sorsukra, ne eroskodj mindenaron a sajat igazadert, sot orulj, ha a hitedert uldoznek. Miert? Mert mindez hiabavalosag, azaz mulo allapot, aminek Isten veget fog vetni az idok vegen, es akkor kiegyenliti a szamlat mindenkivel szemben, nem lesz egyetlen ember sem, akinek majd legkesobb akkor meg ne fizetne.

Te pedig azon gondolkozz el, baratom, hogy ha neked is a cselekedeteid szerint fog Isten megfizetni (mert igy lesz, ezt maga Jezus mondta), akkor vajon mit kapsz majd tole az utolso napon?

ActionMan