vomit Creative Commons License 2005.07.26 0 0 2963

ha az emberek ertenek a hitelezes es a bankrendszer mukodeset, meg holnap reggel elott forradalom torne ki, mondotta henry ford

 

nehany hozzaszolassal lejjebb all, hogy szeretik a beteteket is a bankok, mert a sokszorosat tudjak kikolcsonozni.  a 15-20-szoros az bakfitty, a stabil 26x allitolag a rekord eddig.

 

a zsebedben levo penznek nevezett papirfecnikrol annyit lehet tudni, hogy valami szerencsetlen kamatot fizet azota is, amikor kolcsonkent felvette, es elkoltotte. lehet a koldusbot szelen tantorgo allam volt az, de a gazdasag es az emberek is nyakig usznak az adossagban.

 

a legnagyobb vicc pedig az, hogy a kolcsont ugyan letrehozzak a semmibol, de a fisszafizetesehez szukseges plusz osszeget (kamatot) senki nem teremti elo. az orszagon beluli adossagot matematikailag nem lehetseges visszafizetni.*

ha hirtelen nem lehetne novelni az eladosodottsag merteket, csomoan fizikailag nem tudnanak hozzajutni a visszaadando osszeghez.

az mas kerdes, hogy korabban tonkremenne a jatek legtobb szereploje, merthogy nem volna kinek mit eladni, megszunne a munkahely es munkaber.

 

*ehhez a ponthoz meg annyit, hogy az orszagok azert eroltetik az export tobbletet, hogy kulfoldrol forrashoz jussanak. de a vilagban nem lehet mindenki exportor, eszt is be lehet latni. netto bevetel a turizmus is, behozzak a zsozsot a latogatok. szoval ez egy nyomorult fostalicska rendszer.

Előzmény: lcoder (2960)