keopsz Creative Commons License 2005.07.26 0 0 2947
(Napjainbkan is az egyik fenyegető közgazdasági rém a defláció, amikor felértékelődik a pénz. Sokkal rosszabb mint az infláció)

Ez boduletes marhasag. Gondolom ezt valamelyik hivatalos kozgazdasz konyvben olvastad.

Inflacio azert van, mert az allam folyamatosan "uj" penzt bocsajt ki a penznyomdabol. Amikor "uj" penz kerul forgalomba az inflacios hatas meg nem ervenyesul azonnal. Igy akik hamarabb jutnak az "uj" penzhez (az allam, bankok, a hatalomhoz kozel allok, stb), azok meg az inflacios hatas elott tudnak vasarolni.

Ahogy az emberek rajonnek, hogy tobb penz van forgalomban, mint elotte emelkednek az arak. A legrosszabbul azok jarnak akikhez ez az "uj" penz el sem jut. Ok tobbnyire a szegenyek. Az inflacio igazabol nem mas, mint egy rejtett adonem.

Eppen azert valtottak le a hatalmon levok az aranyat, mert igy a kezukbe kerult a penzkibocsajtas. Persze ezt ugy adtak el az embereknek, hogy ez milyen jo dolog. Egyebkent az aranytol csak 1973-ban valtunk el teljesen. Addig az USA kormanya vallalta, hogy a kozponti bankoknak a dollart aranyra valtja. Aztan rajottek, hogy tul sok a dollar es a mestersegesen alacsonyan tartott arany ara miatt nincs eleg aranyuk, hogy fizessenek. Ezert egyszeruen kijelentettek, hogy tobbet nem fizetnek aranyban.
Előzmény: padisah (2917)