ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2901

 

"Azért ez így ebben a formájában nem igaz. Sok oka volt, Pl. járványok, ellenséges népek bevándorlása, természeti katasztrófák, kulturális változások, stb."

 

járványok:

ha bőséges a termés (~bioenergia), akkor az népesség egy részének nem kell élelmiszert előállítania, hanem foglalkozhat mással - például lehet orvos.

Ha még több energia van, akkor esetleg arra is jut, hogy a településekre tiszta vizet vezessünk, és a szennyvizet is elvezessük (természetesen itt megjelennek az újabb - nem élelmiszertermelő munkák: építkezés, csatornázás, csatornák karbantartása)

Mondanom sem kell, az orvosok, a tiszta víz illetve a szennyvíz elvezetése jelentősen hozzájárul a járványok megelőzéséhez - de ezt lehet még tovább fokozni.  Lehet melegvizes fürdőket is építeni - azonban az építkezés és a fürdők fenntartása újabb energiabefektetést igényel.

 

ellenséges népek:

a legjobb gyógyír az ellenséges népek ellen egy jól szervezett hadsereg.  Ez azt jelenti, hogy újabb csoportokat vonunk ki az élelmiszertermelésből, de ez még nem minden - fel is kell fegyverezni őket.  Tehát bányászni kell fémérceket, és ezeket meg kell munkálni - igen jelentős energiaigény.  Ha a katonáink alá lovat is adunk, akkor sokkal ütőképesebb hadseregünk lesz - de a lovak ellátása újabb energiaforrásokat von el.

 

természeti katasztrófák:

tudomásom szerint civilizáció még nem omlott össze természeti katasztrófa miatt - legfeljebb pár ezres népcsoportok szenvedtek el egy vulkánkitörést.  A termőtalaj eróziója már sokkal nagyobb kihívás egy nép számára, de ez nem természeti, hanem ember által okozott katasztrófa.

 

kulturális változások:

hát igen azok vannak.  A Római Birodalomban amikor a kereszténység térhódítása miatt már nem volt divatos rabszolgát tartani - akkor igen fontos energiaforrásról mondtak le, amit már nem is élt túl a birodalom.

 

Előzmény: lcoder (2896)