Jamie25 Creative Commons License 2005.07.21 0 0 587

Szia napene és többiek!

 

Még finnországban vagyok és még jövő héten is itt vagyok.

Sajnos a házzal még nincs semmi,nem jöttek:(

Most kezdem megérteni a kötbér lényegét,lassan ott fogok tartani hogy nem kell majd fizetnem a házépítésért,csak az anyagért...Azon a napon amikor eljöttem ide,aznap hajnalban beugrottam hozzájuk,a gerendák nagy része készen volt,de még nem mind az impregnálás és festés pedig teljes egészében még hátra volt.

Ahogy láttam a fejleményeket szerintem addigra talán meglesz mire hazamegyek...

 

Legalább annak örülök hogy itt rengeteg szép házat látok és gyűjtöm az ötleteket.Most egy ismerősnél lakom,mivel "nyaralok",így végre megismerhettem a lakásokat is tüzetesebben és az itteni életsítlust,nemcsak a hotelek egyhangúságát látom.Rengeteg olyan dolog van ,amit sokkal logikusabban oldanak meg ,mint mi odahaza,de erről akár könyvet is lehetne írni annyira már minden.

Jövő héten fogok menni egy rönkházgyárba,amit az egyik út mellett láttam,kb. 8-10 mintaházuk van kiállítva egy kis mesterséges tó köré,amit meg lehet nézni.Mindenféle technológia ,rönk- és gerendaformák.Hatalmas gyártócsarnokok,az út túlsó oldalán pedig óriási feldolgozásra váró farakások,némely rönk 40cm vatagság feletti.A nagy melegre való tekintettel folyamatosan locsolják érdekes módon,hogy igazából a hirtelen száradástól vagy a tűztől e,azt nem tudom.Az biztos hogy nem műszárított anyagból dolgoznak:)

 

2 napja voltam a város evangélikus tempomjában és melett a paplak egy kb. 100 éves rönkház,ami gyönyörűen nézett kis és ma is olyan mintha pár éve épült volna!

Az is igaz,hogy akik itt ilyenben laknak elmesélték,hogy ők 1-2 évente átfestik,nem várnak 5 évet vele,ami az otthoni gyakorlat!Ez meg is látszik rajtuk,az ár sajnos egy más kérdés,főleg ha azt nézem hogy itt minden olcsóbb a lakberendezéshez!

Itt fogom megvenni a füstérzékelőket a lakásomba pl.,ami odahaza 8-10e Ft,az itt 2-4 ezer Ft,mivel itt minden lakásba kötelező,nem számít ritkaságnak mint otthon nálunk.A lakásomba pl. 50e Ft-ból meglesz,ami az összes helyiséget lefedi,igaz nem hálózatos,hanem elemmel működik,de led jelzi rajta hogyha működik,ezzel sem lesz gond asszem.(megvan a következő termék a webes áruházba:)))

A fabútorok is nagyon olcsók,de természetesen van drága itt is bőven!

 

Annak örülhetünk,hogy otthon legalább a kaja olcsó és nem azzal kell törödnünk hogy mit együnk...

 

Majd próbálok képeket készíteni,ha eljutok a gyárba és felteszem ide!

 

Mindenkinek jó építkezést és további jó nyarat!

Sziasztok!

Jamie

 

 

Előzmény: napene (586)