szmel Creative Commons License 2005.07.20 0 0 310
Haallottatok erről? most bukkantam rá a neten:-)

Átadták a felújított Sissi Kápolnát Bécsben


Több mint egy év után befejeződtek a bécsi Sissi Kápolna felújítási munkái. Üvegtető és falba süllyesztett LCD-monitorok várják a kíváncsiskodókat.
A Bécsi Erdőben, az am Himmelen található Sissi Kápolna felújítási munkái 2004. áprilisában kezdődtek és 1,1 millió euróra rúgnak. A költségek csaknem felét a Bécsi Műemlékvédelmi Alapból fedezték, a fennmaradó részt a Műemlékvédelmi Hivatal vállalta magára illetve pályázatokból és adományokból rakták össze.

Az ismét régi fényében pompázó kápolna súlyosan megrongálódott tetőszerkezetét üvegtető helyettesíti, a falakba pedig tizennégy, mozgásérzékelővel összekötött LCD-monitort építettek be. Az épület tulajdonosa, az „Erdő Kuratórium” elképzelései szerint a kápolna hétvégente mindenki előtt nyitva állna és felolvasóestek, misék, esküvők és egyéb rendezvények helyszínéül szolgálna.

A Kuratórium egyébként 2002-ben, 3500 euróért vette át az 1854-ben, a császári pár esküvője alkalmából épített kápolnát a Caritastól. A háborúban súlyosan megrongálódott épület ablakait és ajtaját 1975-ben falazták be, miután a Műemlékvédelmi Hivatal nem engedélyezte a lebontását. A Sissi Kápolnát a most befejezett szanálását megelőzően utoljára 1927-ben újították fel.