Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.19 0 0 303
Fura lenne, ha a fogait higannyal kezelték volna, de lehet, hogy így volt. Az biztos, hogy a kora újkorban a szifiliszt kezelték higannyal, de ettől akár a haj is kihullhatott, ez pedig Sissinél nem állt fenn. Nem tudom, hogy a 19. században használták-e még a vérbaj "gyógyítására" a higanyt, azt hiszem akkor még nem volt antibiotikum, úgyhogy lehet hogy még ezzel az 'őskori' módszerrel kezelgették, akkor viszont szerencséje volt Sisinek, hogy nem vesztett a hajából a higyany miatt.
A genetikai kódolásra visszatérve, ha Ferenc Jóska valóban Solferinoból , tehát 1859-ben hozta magával a szifiliszt, akkor Gizella lányuk biztos nem volt vérbajos, mert 1856-ban született, így nemcsak Gizella nem örökölhette, hanem Gizella gyerekei sem. Mária Valéria elvileg örökölhette volna Sisitől a vérbajt, mert 1868-ban született. Azt tudom, hogy ez a betegség az első kettő stádiumban fertőz, aztán van egy akár évekig, sőt akár évtizedekig tartó lappangó tünetmentes stádium, amikor nem tudom, hogy fertőz-e. Ha ebben a stádiumban nem fertőz, és Mária Valéria ilyenkor született, akkor valszeg nem örökölte, de én erről nem tudok többet, hogy ő megkapta-e vagy sem. Nem magamtól vagyok ilyen okos, csak most után anéztem egy kicsit a google-ban :-)
Ferenc Jóskának és Sisinek pedig szerencséje volt, hogy nem haltak bele ebbe, mert bár az első két stádium és a lappangó szakasz nem halálos, de a harmadik szakasz komoly szív-és agyi károsodást okozhat, és persze így halált is. A 19. század 70-es,80-as éveiben pedig tudtommal nem volt még penicillin, és más antibiotikum, és hiába voltak uralkodói fenségek, ha egyszer még nem tudták olyan hatékonyan gyógyítani, mint ma.