Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.07.19 0 0 371
Elvitatkozunk egymás mellett. :)
Természetes kontra nem-természetes: ilyen alapon Hannibal doktor étrendje is természetes, hiszen ő maga az evolúció terméke, ergo nem deviáns, csak némileg eltérő. :P
Kiszakadtunk a természetből-szöveg: ez egy részben igaz csak, mint említettem. Ha kiirtod az erdőidet, szennyezed az óceánod, könnyen éhen halhatsz. De ez nem változtat a lényegen, hogy igenis, bizonyos fokig függetlenek vagyunk a természettől, a természetes kiválasztódástól. Tudod, Neo dilemmája: hatalmadban áll-e az a dolog, amit képes vagy megsemmisíteni, de ugyanakkor a túlélésed függ tőle... (Bámrnyyire is fúj a Mátrixra az indexben lévő sznob bagázs, igenis egy jó sorozat volt.)
Háború: szerintem pont az öldöklés a deviáns viselkedésmintázat. Nézd csak meg azokat az élőlényeket, amelyek erős fegyverrel fejlődtek ki (karmok, mérgek, fogak): a legritkább esetben ölik meg egymást (most a bocsot evő hímmedvéről, és hasonlókról most feletkezz el), mert olyan gátlások épültek be a viselkedésükbe, amelyek ezt megakadályozzák. Mi ellemben egy gyenge faj vagyunk, saját fegyver nélkül, így amiket magunknak készítünk, nem illeszkednek a viselkedésformáinkhoz - mi gond nélkül képesek vagyunk ölni velük (már aki...). Ez volt a konkrét öldöklés-dolog. A háborúk lényegében erőforrás-harcok: egy társadalomra- és csakis egy társadalomra- jellemző dolgok. Itt nem egyes egyedek, hanem az egyedek felett álló szerveződési szint: a társadalmak küzdenek egymással. Az egyetlen analógia erre a természetben a hangyáknál található. A háború nem holmi beépített mechanizmus a túlnépesedés ellen, haenm egy következménye a társadalom létrejöttének.
Előzmény: cerebrum (368)