Törölt nick Creative Commons License 2005.07.18 0 0 66320
Sziasztok!
Kezdő és leendő "kispapa"-ként lennének kéréseim.
A feleségem most tölti a 20. hetét. Megjött az AFP, az egyik érték 3.6 lett (elvileg a 2.5 a felső határa a szórással számolt normális tartománynak)
Ettől lényegesen magasabbal is szültek már egészséges csecsemőt (4.7) Mivel a doki és a védőnő is többször mondta hogy az AFP nálunk túldimenzionált, és nem kell komolyan venni (Hollandiában például a kétségbevonható eredmények miatt nem is végzik el, pont azért hogy a kismama felesleges dolgok miatt ne idegesítse magát), de végül is a dokink beutalt minket genetikai UH-ra, mivel első baba stbstb. Megírta a beutalót, amin már genetikai "vizsgálat" szerepel. Ezt csak később vettük észre, de a doki elutazott egy hétre és jövő hétig nem akarjuk zavarni telefonon.

Felhívtam a S.M. kórházat, kértem UH-ra időpontot, ahol kijelentették hogy az mindegy mit mutat az UH, mert mindenféle mintákat vesznek (magzatvíz, ilyesmi) Ezt a hozzáállást sokáig nem is értettem.
Mivel ismerjük az AFP-vel kimutatható betegségek valószínűségének arányát (1-4000, 1-6000) és ismerjük a has és méhfalon keresztül vett magzatvízminta-vételt követő szövődmények, gyulladások, és vetélések kialakulásának arányát (1-100) elhatároztuk hogy az UH-ra elmegyünk, de a mintavételre nem, mivel addig amíg a doki nem nézi meg a S.M. professzionális UH vizsgálat eredményét (amit "C" UH-s kategóriás specialisták végeznek ráadásul) tehát amig ki nem derül hogy ott ténylegesen van fejlődési rendellenesség, addig nem végeztetjük el a magzatvízvétellel járó további vizsgálatot.
A hölgy a telefonban amúgy erősködött a vizsgálat mellett.
Később megtudtam hogy a S.M. komoly TB támogatást kap egy komplett vizsgálat után. Innentől lettem gyanakvó, hogy miért is szorgalmazzák ezt az igen magas vetélési kockázattal járó magzatvízvételt.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire gyakori, hogy az AFP érték (addig teljesen jó vizsgálati eredményekkel rendelkező kismamánál) tényleg kimutat valami olyan problémát amire komolyan lehet adni?
Válaszotokat előre is köszi.
Nem akkarunk feleslegesen aggódni, de elbagatelizálni sem. Viszont a babát sem akarjuk felesleges kockázatnak kitenni.