Civil Power Creative Commons License 2005.07.11 0 0 188
Mindazoknak, akik tenni akarnak valamit a Family-Frost zavaró tevékenysége ellen.

Az alábbi levélnek a helyileg illetékes Közigazgatási Igazgatósághoz való eljuttatásával lehet pl. próbálkozni. A siker persze nem garantált, hiszen nem valószínű, hogy a Közigazgatási Igazgatóság munkatársai ezen levél hatására sűrű Mea Culpázások mellett megtépik a ruhájukat mondván, hogy "erre eddig nem is gondoltunk", de ha ráfordítotok egy kis időt és energiát, és úgy 100 db-ot az alábbi beadványból szétszórtok a környéketeken a postaládákba úgy, hogy azt csak alá kelljen írni és beküldeni, akkor már lehet arra számítani, hogy az önkormányzat elkezd komolyabban foglalkozni a dologgal. Sokan ugyanis csak azért nem tesznek bejelentést a Family-Frost tevékenysége miatt, mert nincs rá idejük, vagy energiájuk, hogy megfelelő módon megfogalmazzák kifogásaikat. Ebben segítheti őket, és mindannyiunkat az alábbi egyenlevél.

A helyileg illetékes Közigazgatási Igazgatóság pontos címéről a helyi önkormányzatnál lehet felvilágosítást kapni.

Sok sikert!

-----------------------------------------------

Tárgy: A Family-Frost autó üzemeltetőjének jogszabály-
és alkotmánysértő tevékenysége

Tisztelt Közigazgatási Igazgatóság,

Városunkban és a környező településeken a Family-Frost termékeit közterületen mobil módon, gépjárműből (továbbiakban „Family-Frost autó”) árusító Family-Frost Kft., illetve a gépjárművet üzemeltető személy immár több éve közismerten igen nagy hangerejű hangjelzés (a továbbiakban „Family-Frost hangjelzés”) kibocsátásával hívja fel magára a figyelmet, mellyel engem (és rajtam kívül még sokakat, lásd az Index Internetes újság vonatkozó „Szüntessük be a FAMILY FROSTOT !!!!” valamint „Femili froszt: muszáj?” című fórumait, http://forum.index.hu/) rendszeresen indokolatlanul zavar otthonomban és közterületen egyaránt. A lakásban csukott nyílászárók mellett is zavaró hanghatást keltő, nyilvánvalóan reklám céllal is sugárzott dallamot elkerülhetetlensége és rendszeres ismétlődése oly mértékben teszi idegesítővé, hogy bennem immár minden megszólalásakor idegességet, fokozott stresszt vált ki, aminek következtében egészségemet veszélyezteti, és bármely éppen akkor végzett tevékenységemben akadályoz, vagy nyugalmamat zavarja. Ezzel a tevékenységével a Family-Frost autó üzemeltetője szükségtelenül és rendszeresen megsérti a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való – a Magyar Köztársaság Alkotmányának 70/D. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott – jogomat.
Az alkotmányos jogsértés mellett a Family-Frost hangjelzés nyilvánvalóan sérti a hatályos KRESZ azon egyértelmű szabályát, mely szerint

„30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.”

A Family-Frost hangjelzésen kívül azonban megítélésem szerint a Family-Frost autónak a Family-Frost hangjelzést kiadó, váltakozó hangmagasságú hangjelző eszközzel való felszerelése önmagában, a hangjelzés kiadásától függetlenül is szabályellenes, ugyanis a 33/2000. (XI. 29.) számú, a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló BM rendelet szerint:

„1. § E rendelet alkalmazásában megkülönböztető fényjelzést és a hangjelzést adó készülék (a továbbiakban: megkülönböztető jelzést adó készülék): a gépjárműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil), villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, illetve a sziréna, vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés, …”

Ugyanezen rendelet szerint ilyen megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelése csak közérdekű feladat ellátását végző gépjárművekre engedélyezhető, a Family-Frost autó illetve annak üzemeltetője ilyen engedéllyel a rendelet szerint nem rendelkezhet. Felhívom továbbá figyelmüket a megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelésével és használatával kapcsolatos szabálysértésről szóló 226/2000. (XII. 19.) számú Kormány rendeletre, mely szerint:

„64/A. §
(1) Aki a megkülönböztető fényjelzést vagy a hangjelzést adó készüléket a) gépjárműre jogosulatlanul felszerel (felhelyez), b) közterületen lévő gépjárműben engedély nélkül birtokol, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki a megkülönböztető fényjelzést vagy a hangjelzést adó készülék használatára vonatkozó szabályokat megszegi, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Azt a készüléket, amellyel az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.
(4) Az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.”

Azonban ha történt is a közelmúltban a Family-Frost autó üzemeltetőjének szabálysértései miatt rendőrségi eljárás, az nyilvánvalóan eredménytelen volt, hiszen a Family-Frost autó illetve annak üzemeltetője köztudottan továbbra is rendszeresen elköveti a fent nevezett alkotmány- és szabálysértéseket.
Fentiek miatt ezúton kérem haladéktalan intézkedésüket annak érdekében, hogy a Family-Frost autó üzemeltetője közterületen végzett kereskedelmi tevékenysége során a jövőben ne kövesse, illetve ne követhesse el a fent felsorolt jogsértéseket.

Tisztelettel,

aláírás

Név (olvasható), lakcím

Keltezés