buki92 Creative Commons License 2005.07.10 0 0 5

Nem arra gondoltam, hogy a jar szándékosan kárt tenne a gépemben. Őszintén szólva, ez eszembe sem jutott.

 

Arra akartam utalni, hogy valószínűleg azért használtál obfuscator-t, hogy nehogy valaki "ellopja" a programodat. Mondjuk van olyan eset, amikor tényleg indokolt, hogy a fejlesztő félti a szellemi termékét, esetleg a kódban levő zseniális -vagy annak vélt- ötletét. De egy ekkora kis kezdemény esetén ezt az én finoman szólva is túlzásnak tartom. Ráadásul azt üzeni a letöltőnek, hogy "ne akarj belenézni, mert ez titok". Legalábbi én ezt éreztem, és ezért gondoltam azt, hogy bizalmatlan vagy azokkal szemben, akik megnézik a programodat.

---

Témához visszatérve: az Eclipse-ben (meg gondolom a NetBeans-ben is ) van egy csomó nézet, amivel olyasmit lehet megjeleníteni, amit te szertnél: call, caller, type hierarchia. Ezeket nagyon gyakran használom, és mindegyik egy-egy nézetét adja az adott kód kupacnak.

Szerintem két problémád lesz a vizualizációval kapcsolatban:

1. Lényeg kiemelés: Egy nagyobb programban rengeteg osztály és függvény van, de ennek csak része (max. 10%-a) "lényeges" a program megértése szempontjából. És a forrásód alapján szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik a lényeges kacsolat, és melyik az amelyik csak kiegészítő.

2. Több dimenzió: Sokféle szempont szerint lehet nézni egy kódot. Ezek a nézetek többnyire valamilyen fa struktúrát eredményeznek, de nem tudom hogyan lehet -akárcsak két- független fa struktúrát szépen, átláthatóan és egy ábrán "vizualizálni". A különféle színű vonalak használata szerintem nem jó megoldás.

Előzmény: nadamhu (4)