Cida_509 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 4

Az érem másik oldala, itt Ausztriában: az osztrákok pánikba estek, hogy a német "numerus-clausus-menekültek" el fogják árasztani az itteni egyetemeket, és mivel  sok szakra csak meghatározott számú hallgatót vesznek fel, és felvételi nem lévén a leggyorsabb a nyerő, már előző este beálltak a sorba, a szabad ég alatt éjszakáztak, taposták egymást meg verekedtek.

 

A tandíj minden EU tagállam polgárának 378,72 euró, a nem EU tagoknak a duplája. Mivel Magyarország a csatlakozástól számított 7 évig ki van tiltva az osztrák munkaerő-piacról, hivatalosan csak nagyon nehezen vállalhatunk munkát, a többség feketén dolgozik. Januárban a Magyar Diákok Egyesülete szervezett egy kerekasztal-beszélgetést az osztrák és a magyar illetékes minisztériumok részvételével, ahol felmerült, hogy a feketemunka visszaszorítására engedélyezni kellene legalább a diákok munkavállalását, de a válasz határozott elutasítás volt. Aki mégis próbálkozott munkavállalási engedélyt kiváltani, azt mesélte, hogy a diákigazolvány nem elég a hivatalnak a tanulói státusz igazolására, kértek bizonyítványt már elvégzett tanegységekről, mert amíg nincs elvégzett tanegységed, automatikusan azt feltételezik, hogy falból vagy beiratkozva.

 

Az utazás 27 éves kor alatt igen kedvezményes, a vasútra például az óriási kedvezményeket nyújtó Vorteilscard 20 euró egy évre, de ahogy elmúlik valaki 27 éves, sehol semmi diákkedvezmény nem jár neki többet.

Előzmény: nyman (2)