hkr Creative Commons License 2005.07.06 0 0 3562
Anélkül, hogy a "gittegyletről" (aminek amúgy én is tagja vagyok) ismételten elmondanám a véleményemet (el szoktam...), csak a tényekről:

A rendelet most 2,5 éves. 2,5 év kevés volt ahhoz, hogy BÁRMI történjen egy a közösség nagy többsége szerint szerencsétlenül megfogalmazott rendelet módosítása tárgyában, de még csak azt sem sikerült elérni, hogy a jogalkalmazó egyszerűen átértékelje a jogértelmezését, holott mint tudjuk, a rendelet szelleme, szövege stb...

Ez alatt a több, mint 2,5 év alatt a Magyar Rádióamatőr Szövetség (enigma szóhasználatával élve: "gittegylet") éjt-nappallá téve dolgozott az ügyön. Bár kezdetben nem volt egyértelmű a szövetség álláspontja, hiszen maga az elnök írta nekem kvázi, hogy minden úgy van jól, ahogy van, de aztán amikor kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezt nem így látja, módosult a szövetségi hivatalos vélemény. Azóta a jogalkotó (2,3 éve) mindig nagyjából 6 hónapot ígér arra nézvést, hogy a rendeletet felülvizsgálják. Én 2,1 éve írtam a miniszternek. Az akkori államtitkár - aki azóta a jogszabály betűjét kíválóan értelmező NHH elnöke -levelében akkor azt írta, ki fogják kérni a rádióamatörök véleményét. Ez meg is történt, mert a "gittegylet" egy tagja - állítólag partizánakcióban - közvéleménykutatást kezdeményezett. E kérdőívet maga az államtitkár küldte el nekem. Szóval látszólag komolyan lett véve az ügy.

Most 2,5 év elteltével az a helyzet (ezt pecsétes papír bizonyítja), hogy nem történt semmi :

"Engedélyes a HA5XA hívójel kiadására vonatkozó kérelmet korábban 2003-ban nyújtotta be. Kérelme akkor a rádióamatőr szolgálatról szóló 8/2002. (XII.25.) IHM rendelet 12.§ (4) bekezdése alapján [...] elutasításra került. Engedélyes azzal az indoklással nyújtotta be ismét kérelmét, hogy "...Mint azóta több fórumon elhangzott, a rendelet ezen pontja nem felel meg a rádióamatőr szolgálatot végzők számára, és ismereteik szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban folyamatban van korrekciója..." Mivel a szabályozásban a két kérelem benyújtása között nem történt változás, ezért a rendelkező rész szerint kellett határoznom."

2005. június 6.

Tehát: hétfőtől kezdődően páros számú heteken a miniszternek, páratlan számú heteken az NHH elnökének küldök beadványt. Ha máshonnan nem, az elutasító levelekből mindig megtudhatjuk majd, hogy történt-e bármi a kérdéskörben.