Évi5 Creative Commons License 2005.07.06 0 0 229

Sziasztok!

 

kessy, totoro hun: Nektek mekkora a datolyaszilvafátok? Meddig érdemes takarni? A nagyobb fákat is szokták védeni? Azért kérdezem, mert az idén én is datolyaszilvafa tulajdonos lettem, így izgulok, hogy kibírja a telet. (Ráadásul, elültetés után tudtam meg, hogy érdemes lejjebb ültetni a fát, ha netalán elfagyna, a oltás felett még ki tudjon hajtani. Ez nálam a föld felett van.)

A facsemete nálam kb 150 cm magas, termő. A tavasszal vettem konténeres növényként Rappaiéktól, nem tudták megmondani, hogy hány éves. Az mondták, hogy több. (Ki lettem segítve) A fajtáját se tudták megmondani, de én a magvas változatra gyanakszom. Leesett több kis datolyaszilva, néhányat szétboncolgattam, 2-3 kis magszerű valamit találtam benne.

Szoktátok permetezni? Egyik helyen azt olvastam, hogy nem kell, másik helyen pedig azt írja, hogy az almafélékhez hasonlóan kell.

A metszésről azt olvastam, hogy csak akkor, ha nagyon muszáj, képes a fa kiszáradni a vágási felületnél, ha nincs lekezelve.

 

Bocsi, hogy letámadlak benneteket a kérdéseimmel, de eddig még nem találkoztam "datolyaszilva termesztőkkel", az interneten se találtam részletesebb leírást a neveléséről.