cerebrum Creative Commons License 2005.07.02 0 0 485

A növényevő dinóknak is volt valamilyen lehetőségük, hogy hosszú ideig fennmaradhattak. De testalkatuk nem a fürgeségükre utal!

 

Hát, ez persze nagyban függ attól is, hogy melyik csoportjukról beszélünk. Mert a növényevő dinoszauruszok testalkat (és sok más) tekintetében azért elég széles skálán mozognak!

 

Az ornithopodáknál (ahová a lentebb említett Hadrosaurus is tartozik) például eléggé sajátságos bélyeg a mellső és a hátsó lábak erőteljes különbözősége, amely szerintem eléggé egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ezek az állatok, ha megrisztották őket, két lábbra emelkedve menekültek a támadójuk elől.

 

Ráadásul az ornithishiák amúgy is sokat "kísérleteztek" a medence csontozatával, jól nyomon követhető hogyan változtatták meg az evolúció során többször is a combcsont izmainak tapadási helyét. Mi végre ment volna végbe ez a változás, ha nem azért, mert bizonyos csoportjaiknak adott esetben, szükségszerűen gyorsan kellett mozogniuk?

 

Másfelől, ha megfordítjuk a dolgot, mi szükség lett volna a változatos méretű, agilis, melegvérű ragadozókra, ha az összes közepes- és nagytestű növényevő lomha mozgású, hidegvérű állat lett volna?

 

Előzmény: Törölt nick (483)