rainman Creative Commons License 2005.07.02 0 0 84
Ottó napja. Germán eredetű név, s korábban az Otmar becéző formája volt, majd idővel önállósodott. Mivel az Otmar jelentése: vagyonos és híres, az Ottó is népszerű lett előkelő körökben, a korai középkorban sok koronás fő viselte. Ma Jenő és Ottokár nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 161 éves a megzenésített Himnusz. A Kölcsey Ferenc versének megzenésítésére kiírt pályázatot Erkel Ferenc nyerte meg, s első bemutatására a Nemzeti Színházban került sor.
– Megtette első útját Ferdinand Zeppelin utasszállító léghajója (1900).
– Először jelentkezett a képernyőn az MTV-n a Híradó (1957).


Sarlós Boldogasszony napja

A római katolikus egyház emlékezik meg Szűz Máriának Keresztelő Szent János édesanyjánál tett látogatásáról. Viszonylag kései keletkezésű Mária-ünnep, a 14. században vált általánossá. Boldogasszony a várandós anyák, a szegények, a szükségben szenvedők és a halottak oltalmazója. Hazánkban az aratás kezdőnapjaként tartják számon. A nap elnevezése az aratás egykori módjára utal, amikor a nők még sarlóval arattak.

A búza beérése, az aratás kezdete kapcsolódik ehhez az asszonyi és vegetációs jellegű naphoz. A szegedi kirajzású helyeken (Padé, Jazovo, Csóka, Szaján, Debellács, Telecska, Horgos, Majdán, Ürményháza, Rábé, Torda, Verbica, Magyarcsernye, Udvarnok, Hetény, Kisorosz, Törökkanizsa stb. ) azt tartották, hogy az asszony sarlóval arasson egy keveset, szedjen kalászt, hogy a jószág el ne pusztuljon. Az asszonyi sarlós aratás hagyománya Szlavóniában még a XIX. Században is gyakorlott volt. Az asszonynyomában járó férfi kötözött.



- Ma van a Sportújságírók Világnapja.
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994. szeptemberében Párizsban tartott ülésén magyar javaslatra június 2-át a Sportújságírók Napjává nyilvánította, annak emlékére, hogy az AIPS 1924. július 2-án alakult meg. 1995-ben ünnepelték először.