AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.02 0 0 77

Na én mindenesetre bemásolom amit találok... az alábbi írás szerint a társasházakra nem vonatkozhat az ingatlanadó:

 

"Bár a pénzügyi tárca elképzelései szerint bevezetendő luxusadót az adott területre jellemző, ismert átlagos négyzetméterár alapján összeállított listában szereplő ingatlanokra vetnék ki, az új adóteher beszedéséhez az önkormányzatoknak várhatóan mindenképpen az értékbecslést kell majd végeztetniük - tudta meg a Napi Gazdaság.

A szóban forgó ingatlanok valós értékét ugyanis jelentősen befolyásolja az épület kora, állapota, környezete, minősége. A szaktárca becslése szerint körülbelül 30 ezer 100 milliós értéket meghaladó lakóingatlan van Magyarországon, ezek megadóztatásából 2-5 milliárd forint folyhat be, ám szakértők szerint az ilyen nagy értékű lakóingatlanok esetében minimum 40-50 ezer forintba kerülne egy-egy értékbecslés, ami összesen 1,5 milliárd forintos kiadást jelenthet, vagyis a 2-5 milliárdos várható bevétel minimális bevételt hozna.

További problémája a luxusadó-koncepciónak, hogy egy több tulajdonossal bíró ingatlan esetén mindenképpen fizetni kellene, míg egy több száz millió forintnyi, egyenként a limitet nem haladó lakóingatlan-vagyonnal rendelkező magánszemélyre nem vonatkozna a fizetési kötelezettség.

A luxusadó egyébként a fővárosi kerületeknek kedvezne, szakértők szerint ugyanis a 100 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok 80-85 százaléka Budapesten található."

 

Forrás MTV1