Freddy56 Creative Commons License 2005.06.30 0 0 888

Szia kpl!

Épp a hetekben volt téma a mezitlábas és a biztonsági üvegezés. A mezitlábasnál 4 mm vastag síma üveget használnak még a tetőtéri ablakoknál is!! A biztonsági, mint említettem 1 m magasról merőlegesen ráejtett fél kilós vasgolyót is kibírja repedés nélkül, de az ára lényegesen magasabb. A jégdarabok viszont nem merőlegesen esnek az üvegre. Ha lerajzolod, akkor azt veszed észre, hogy az ábrán váltószög van, tehát az üvegre ható erő a cosinus szög föggvényében gyengébb, mintha merőlegesen verné a jég az üveget.

A parabolavályúmat meg pont ezért, meg másért is lefedem - Nincs kedvem télen, havazás után a tetőre kimászni, a  vályúkat tisztogatni, inkább egy 10-12 fokos vizet keringetek (Norton kútból) havazás után, átlangyosodik az üveg alatti rész, és ha van egy kis esze a hónak, lecsúszik róla, és beengedi a napfényt a csapdába, ettől kezdve normál üzemmód.

Mint pár hete szó volt róla, olyan ritkán van erős jégverés, hogy nem éri meg a biztonsági üveg. Persze azoknak, akik a párszáz méteres jégverési sávba beleesnek, sajnos pechjük van. Ne légy pesszimista. Kb 25-30 éve a kertünket is úgy elverte a jég, hogy szinte a fű is kipusztult, minden zöld gyömölcsöt szőlőt levert, de azóta nem volt ilyen (lehet, hogy újra esedékes?)

Üvd: Freddy

Előzmény: kpl (887)