CallistoXena Creative Commons License 2005.06.29 0 0 112

Meglepődve látom ezt a topicot. Mennyi energiát fordítanak sokan , hogy nagy emberek múltjában kutakodjanak,hátha találnak valami rosszat. Nem a topikba beírókra gondolok,hanem az idézett cikkek szerzőire.

Én máshogy tudom Heidegger tevékenységét. Most nincs időm részletesen vizsgálgatni pl. ezt az írást, valahogy kedvem sincs hozzá. Egyetlen dolog rögtön feltűnt:

"1934 áprilisában Heidegger lemondott a rektori hivatalról. A háború után azt állította, hogy ezzel a nácik túlkapásai ellen tiltakozott. Ám úgy tűnik igazi indítéka a mélységes elégedetlenség volt - hiszen felismerte, milyen keveset is tudott elérni. "

 

A tények: Heidegger egész rektori működése alatt konfliktusok sorozatába bonyolódott a náci kultúrpolitikával (vagyis az államgazgatással is). Pl. az új, a náci tartományi szervezet által támogatott egyetemi reformmal nem értett egyet, nem támogatta, nyíltan fellépett ellene; megakadályozta a könyvégetést a saját hatáskörében, nem azokat nevezte ki dékánnak,akiket a NSDP akart volna. Végül, amikor azt követelték, hogy távolítsa el az egyetemi funkciókból zsidó származású kollégáit, megtagadta, ekkor lehetetlenné vált további munkája,és így lemondott.

 

Igen - keveset tudott elérni a tudományosság, a becsületesség és a megújítás érdekében, a náci tendenciák ellen- ezért lemondott.


Előzmény: SS Rabe (104)