ROBIN Creative Commons License 2005.06.27 0 0 11

a hangszeres zenetanulás egy olyan dolog amit tanár nélkül igen nehéz jól elsajátítani- itt elsősorban a technikára gondolok. nem csak hogy meg tudd fújni, hanem hogy helyesen tartsd stb.

elmagyarázni nem lehet, max megmutatni. :)

szerintem menj el egy tanárhoz.

a trombita teljesen más hangszer, a kettő technikája nem függ össze.

néhány jótanács:

- a hangszert kb. 45 fokban kell tartani, a testhez képest (ha jól emlékszem)

- először üresen kell próbálkozni a megszólaltatással, tehát semmit se fogj le (így egy g hang fog szólni ha összejön), csak hátul tartsd a kis pöckön a hüvelykujjaddal.

- kezdőknek gyengébb náddal érdemes próbálkozni. (a 3-assal többnyire régi motorosok fújnak, tehát mondjuk 1, másfeles megfelel)

- a hangszert a szájban náddal lefele (jól van behelyezve a nád?), az alsó ajakra támasztva tartjuk, felül a metszőfogakkal támasztjuk meg, mivel a hangszer a testtel 45 fokos szöget zár be, így úgy érezhetjük, hogy nagyon lefelé "nyom" a hangszer, de így kell megszokni, a szaxofont fújják egyenesen.

-  a nádat száraz állapotban nehéz jól megszólaltatni, (nyalogatni hehehe kell)

- folyamatosan próbálkozni kell kicsit előrébb- kicsit hátrébb- kevésbé- jobban megszorítva a sípot, ha minedn igaz, előbb utóbb kijön belőle valami normális nang.

- ami viszont először nem lesz szép, leginkább a tehénbőgésre emlékeztet, de az is jobb, mint ha belesípol.

de szeirntem minél előbb menj el tanárhoz, aki a gyakorlatban is megmutatja.

Előzmény: hellokocsivigyáztam (10)