spacc Creative Commons License 2005.06.27 0 0 7

Roboternek igazat adva az alábbiakat jegyezném meg:

 

Az, hogy valami elvileg lehetséges, az nem azt jelenti hogy realizálható lenne is a gyakorlatban. Mert valóban, a törlés, ha az felvevőkészülék véhzi kb. 70 dB-s csillapítást okoz a rögzített anyagban, ami elvileg vissza lenne állítható HA!

 

Csak aza rohadt "ha" ne lenne. Mert nem állítható vissza, mert a maradék információ ilyenkor már belevegyül a zajba. Ami nem lenne gond, mert ha tudjuk mit keresünk, ki lehet szűrni. Ki lehetne HA. De nem lehet, mert nincs megfelelő eszköz a kiolvasásra.  A meglévő eszközök ugyan még olvassák az ilyen szinten lévő zajt, bár csak egy részét, de nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy legalább ugyanennyi zajt is termelnek, tehát mégxarabb a helyzet.

 

Mellékesen megemlítve a moszados példálózást:  ja a hír igaz, csak annyi külömbséggel, hogy nem TalAvivban, és nem a MOSAD, hasonlóképp a Moszkvában Moszkvicsot osztogatnakhoz.  Szal az eljárás létezik, sok-sok év óta, és nem szupertitkos, De ezeket a mágneses jelhordozókat nem magnókkal törölték, hanem elsőgenerációs törlőeszközökkel, amik hálozati frekvencián működtek, és azzal generáltak igen erős mágneses teret. Az eredmény: a készüléken átküldött szallagok úgy bezajosodtak, hogy puszta füllel azonosíthatatlan volt a rajtuk lévő felvétel.  Viszont némi ügyes szűrőzéssel úgy-ahogy használhatóvá lehetett azokat tenni.

 

A számítástechnikai vonzata a dolognak teljesen más.  Ott ugye a sima törlés csupán annyit jelent, hogy az adat elhelyezkedési pozicciója kerül törlésre, üresnek mutatva az adat helyén lévő szektorokat, tehát az újabb rögzítés esetén ezeket felülírja a rendszer. Node akkor sincs még elintézve a dolog, mert ha a médiumot nem hagyományos módon olvassuk ki, hanem figyelve a jelalakot jó pár trükkel, és statisztikai elemző progival nagyrészt visszafejthető az előző információ. (Azért vannak a profi vipe progik, amik 10-20x is felülírják a törölt részt véletlenszerüen generált jelsorozattal, így a fenti moccer hatásossága már tendál a nullához.

 

 

Végeredményben az alapkérdéshez visszatérve a tipicnyitást vindikáló "baleset"

befejezett tény, az anyagot nem lehet helyreállítani.