Tiszteletes úr Creative Commons License 2005.06.27 0 0 224

A vendégek pedig nem egyformák. 

 

Szerénytelenségnek tűnhet, de többen is voltak, akik kifejezetten azért jöttek el családostul, az ország másik feléből, vagy akár külföldről is, hogy velem beszélgethessenek egy hétig. Ezek persze már korábban ismerték a könyveimet, hallották az előadásaimat és úgy gondolták, itt a kitűnő alkalom, hogy kikérdezzenek erről s arról.

 

Aztán van olyan vendég is, aki ugyan eddig nem ismert, de nem akar úgy szalonnát sütni, hogy a gazda nem ül le melléjük és nem süt velük együtt szalonnát. Sajnos, ilyenkor mindig szabadkoznom kell, hogy sem szalonnát nem ehetek, sem bort nem ihatok, mert az orvosok eltiltottak az ilyen élvezetektől. De azért leülök a tűz mellé és elbeszélgetünk.

 

Ilyenkor megmutatom, melyik irányból jön este 9-kor a róka a szomszéd tyúkólját ellenőrízni. A róka rá szokott nézni a tábortűz mellett üldögélőkre, villan egyet a szeme a sötétben, és unottan továbbmegy.

 

Mások jobban szeretnek egyedül nyaralni. Az ilyen vendégekre valóban nem szabad rátelepedni. Kifejezetten csendet akarnak maguk körül s kerülik az embereket (köztük a gazdát is). Erre találtuk ki a teljes ház bérletét. Ha valaki kiveszi az egész házat egy hétre, akkor beülök az autóba és eltűnök. A kedves vendég ellátja magát, nincs szükség a gondozására.

 

Egyébként (ha több család lakik a házban s különböző időpontokban érkeznek és mennek), akkor ott a helyem. A vendégeket fogadni és búcsúztatni kell.

 

A fű persze eközben is nő a két holdas területen, a virágokat meg kell locsolni időnként, a kukákat pedig péntekenként ki kell tenni a ház elé stb. S ha a vendégek nem kapnak útravaló jótanácsokat, akkor esetleg elkerülik a legjobb éttermet, elmennek a legszebb műemlék mellett, nem térnek be a legjobb fazekasokhoz, stb. Nem úgy sikerül a nyaralásuk, mint ahogy sikerülhetne. Azaz az is kiderülhet, hogy a gazda nem csak teher, hanem haszna is van néha.

 

Vagyis észre kell venni, lehetőleg idejében, hogy a kedves vendégnek milyen az ízlése, melyik csoportba tartozik, igényli-e a segítséget, vagy sem. 

 

 

 Kidőlés ellen alátámasztott veleméri almafa.

 

A törzsén lévő odúba néhány évvel ezelőtt átmeneti időre darazsak fészkeltek be. A rovarírtó permetnek hála, ez ma már csak emlék.

Előzmény: branyiszko (222)