zorki Creative Commons License 2005.06.26 0 0 74

nyman

A Nyíregyházi Főiskolán általában 60 százalék felett a megyei beiskolázási arány.

Igazad van csak 1000 lenne az arányos létszám.

A baj az, hogy a szabolcsi romák közül még annyi sem jár más főiskolára vagy egyetemre, mint ide.

Míg általában amúgy nagyon sok szabolcsi nem itt folytatja a tanulmányait, többek közt az összes egyetemista.

De nézzük akkor az országos arányt, szerinted a 6-8 százalék közötti arányban feltételezhető roma népességhez, hogy aránylik a 2 ezrelék?

Kár ebben kötözködni szerintem.

 

Az Arany János tehetséggondozó, egy középiskolás ösztöndíj és kollégiumi rendszer. A középiskolában indítanak egy külön osztályt, ahol öt évig tanulnak a gyerekek. Az első év a felzárkóztatás, ahol elvileg nem csak szaktárgyakat, de a viselkedés kúltúrához tartozó ismereteket is taníthatnak. A foglalkoztatás nem iskolai órához kötött délután is vannak közös foglalkozásaik.

A tanulók kedvezményes kollégiumi ellátást (a bentlakás kötelező) kaphatnak, és ösztöndíjat is. Aztán valahogy úgy alakult, hogy pont a romák nem jutottak ebbe be.

A legkönnyebb persze azt mondani, hogy nem is akartak. De akkor minek tartják fent a rendszert, ha pont romáknak találták ki, oszt ők nem kerülhetnek be?

Szerintem a nyilasmisiket sem feltétlen a szüleik erőszakolták a kollégiumba, mert elvolt azért otthon is a gyerek. Kellet hozzá egy helyi pap vagy tanító, aki ezt kijárja.

A különbség az volt, hogy a tanító, a pap is, a saját etnikumból való volt, és tudta hogyan miképpen lehet meggyőzni a szülőket.

Előzmény: nyman (70)