bejuma Creative Commons License 2005.06.25 0 0 1018
Népszabadság • Nagy N. Péter • 2005. június 24.

Néhány éve a Fidesz-frakció tíz tagja pert indított az Élet és Irodalom ellen. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság szerint azonban az ÉS-nek nem kellett helyreigazítania a Fiúk a bányában című írás kifogásolt állításait, amelyeknek egyébként semmi közük nem volt a cikk lényegéhez. A meglehetősen nagy apparátust mozgósító riport azt a kérdést feszegette ugyanis, hogy az Orbán család gazdagodott-e a párt székházának eladásából befolyt pénzből vagy sem. A Fővárosi Bíróság azonban csak arról ítélkezhetett, hogy léteznek-e Fidesz-cégek. Első fokon létezhettek. A Legfelsőbb Bíróság épp ellenkezőleg látta, és helyreigazításra kötelezte a szerkesztőséget. A Fidesz győzelmet hirdetett.

Ez történt tegnap is. A Fővárosi Bíróság néhány hete úgy találta, hogy irreleváns az ügy érdeme szempontjából, hogy a Tokaji borcsaták című cikksorozat egyik főszereplője, Orbán Viktor miniszterelnökként taggyűlésen vett-e részt, vagy taggyűlésközeli eseményen, ezért nem kötelezte helyreigazításra az ÉS-t egy pernek látszó eljárásban. Valóban közömbös, hogy taggyűlés volt vagy nem, csakis az a fontos, hogy Orbán adott, illetve ígért-e segítséget a feleségének és barátainak ahhoz, hogy az állami vagyon Tokaj feliratú dossziéjából kiírjanak néhány tételt vagy nem.

Az elsőfokú ítélet tett egy kísérletet arra, hogy a lényeg felé terelje a feleket, amikor arra hivatkozva utasította el a helyreigazítási kérelmet, hogy az lényegtelen körülményre vonatkozik. A másodfokú tanács - mint az várható volt - visszatért a jog sáncai közé, és pontos formalizmussal ítélt. Sokadszor fordítva, mint az alapfokú bíró, aki - érthető módon - gyakran nem tudja függetleníteni magát a valóságtól.

Másodfokon tehát az előző ítélet ellenkezője született, mint a Tocsik-, a Kunos-, a Stadler-, a metrópénz- és még oly sok fontos ügyben.

Hogy az ítéleteknek ez a cikcakkolása mily nagy zavart tud okozni a lelkekben, azt jelzi Révész Máriusz Fidesz-szóvivő nyilatkozata, amely szerint íme a bizonyosság, hogy a szocialisták közpénzeken lejárató kampányt kezdtek az ÉS felhasználásával. Közpénz - kínrím. Anno közpénzen figyeltek meg 27 Fidesz-prominenst is az orbáni vád szerint, majd kiderült, hogy magánpénzen és egyet. A Fidesz akkor is győzelmet ünnepelt.


Előzmény: marmota (1016)