CallistoXena Creative Commons License 2005.06.24 0 0 42

mmormota:

 

A késleltetett választás működik így is, ahogy a cikkben van (tehát az ernyőt cseréljük ki irányított detektorokra, Wheeler eredeti javaslata alapján), meg úgy is, hogy valahol útközben helyezünk el (kapcsolunk be ) detektorokat,de már miután a réseken biztosan áthaladtak.

Kérdés: meddig lehet várni a késleltetéssel? nyilván addig csak,amig el nem érték az ernyőt, be nem csapódtak,hisz azután már megtörtént a mérőeszközzel való kölcsönhatás, "lefixálódott" a kép. Nyilván?????.....

A válasz ebben:

 

Delayed Choice Quantum Eraser - a legmeglepőbb

 

Most nem lövöm le jobban a poént - érdemes elolvasni.

 

Simply Red: nem értek egyet azzal, hogy "rossz az analógiád".

1. Kérdeztem, nem állítottam.

2. De: mindkét kísérletben van két rés nyitva, amelyen "átmennek" az elektronok. A túloldalon történik valami,ami befolyásolja azt,hová érkeznek a felfogó ernyőre. A síma kétrésesnél (hadd legyen rövidítve DS) az,hogy az útjukba teszünk-e detektort; az A-Bnél az hogy bekapcsoljuk-e a szolenoidot. DS esetében ez teljesen átalakítja az interferenciaképet, A-B esetében eltolódást okoz. Tehát az analógia: miután már átmentek a réseken, a rések és az ernyő közti térben bekapcsolunk valamit,ami a változást okozza.

Nem mondom,hogy teljesen analóg, de nnyira igen,hogy érdemes utánagondolni - kipróbálni.

Nyilván az okoz nehézséget az elképzelésben, hogy: az elektronok már elhagyták a szolenoid térrészét - és mögöttük, a múltjukban kapcsolunk be valamit, ami változást okozna nekik. Hogyan hathatna így rájuk? Ez kérdés, ezért hoztam elő az egészet. De nyílt kérdés.

A késleltetett kísérleteknél van még meglepőbb hatás is,lásd a fenti linket. Olyan is van, hogy a részecskék már meg is érkeztek a felfogó ernyőre, és később történik valami, ami a megérkezésük helyét befolyásolja - mérhetően. Hát az hogy hat akkor rájuk?

 

Tehát: szerintem érdekes és nyílt kérdés, hogy az A-B effektusnál mi történne késleltetéssel. Persze, ha a számítás végeredménye eleve tartalmazza a B tér kialakulásának idejét, az más megvilágításba helyezi a dolgot. Tartalmazza?

Előzmény: Simply Red (41)