boattis
2005.06.24
|
|
0 0
879
|
Tegnap a szolárom túltermelt, és közel 80C fokos vizet csinált a bojlerokba. Ebből kifolyólag a mosógépet és a mosogatógépet rákötöttem a melegvíz csonkra. Még építkezés során megcsináltam a meleg kiállást is mindkettőhöz, hasonló meggondolásból. A bojler kijövő csonkjához tettem egy keverő szelepet, és be tudom állítani rajta, hogy milyen hőmérsékletű víz menjen a hálózatba. (Ha csak 40 fokon kell mosni, nem szerencsés a 70-80C fokos vizet beengedni). Ezt a melegvizet nemes egyszerűséggel a kombi kazán hideg bemenetére kötöttem, így ha elfogy a melegvíz, a kazán utána tud fűteni. Melegvíz elvételkor a kazán szivattyúja elindul, de mire begyújtaná a lángot, már ott van a melegvíz, és a szivattyú leáll. Semmilyen problémát nem okoz ez a fajta bekötés és megspórolható egy váltószelep. Persze a kazánon a melegvíz hőmérsékletét a bojler keverőszelep hőmérséklete alá kell állítani. Nem okoz problémát az sem, hogy a bojler hidegvíz bemeneti oldal felől keringtetem a vizet a meleg kimenet felé. Melegvíz elvételkor a rendszer kifogástalanul működik. (Ezek szerint a két visszacsapó szelepen nagyobb a nyomásesés, mint a bojleren). Lásd a régebbi elméleti okfejtéseket.
Üdv: boattis |
|