szarvasmarha Creative Commons License 2005.06.23 0 0 19
Miért titkos a Werber-tanulmány?
2003-02-06 13:18

Kiss Elemér kancelláriaminiszter szerint Werber közpénzekből finanszírozott, 10 ezer dollárt érő tanulmánya belső anyag, ezért az nyilvánosságra sem hozható. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Magyar Nemzet című lapnak nyilatkozva viszont elmondta: az adatvédelmi törvény – egyebek közt - az állami feladatot ellátó szervet arra utasítja, hogy a közvéleménynek gyors és pontos tájékoztatást adjon.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter – amint azt a Magyar Nemzet című lapnak adott tegnapi nyilatkozatában kijelentette - nem lát arra lehetőséget, hogy a Ron Werber által készített, közpénzből 10 ezer dollárral honorált tanulmányt a kormány nyilvánosságra hozza.
A dokumentumot belső anyagnak nevező miniszter állításával szemben Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a lap mai számában viszont úgy nyilatkozott, hogy az adatvédelmi törvényből egyértelműen kiderül: állami vagy önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv és személy köteles elősegíteni a közvélemény gyors és pontos tájékozódását.
A jogszabály kimondja: az állami, önkormányzati vagy közfeladatot ellátóknak lehetővé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha állam- vagy szolgálati titokká minősítették, vagy annak nyilvánossága jogszabály szerint korlátozott. Ezen túl a belső használatra készült, valamint döntés előkészítéssel összefüggő adat sem nyilvános. Annak megítélésére, hogy az adott esetben ez a szabály alkalmazható-e, eljárás lefolytatására van szükség. A közzé nem tett közérdekű adatokhoz kérelem útján lehet hozzájutni, amelyet 15 napon belül kell a szervnek teljesítenie, ha ezt nem teszi, a kérelmező bírósághoz fordulhat. A megtagadás jogszerűségét és megalapozottságát az adatot kezelő szervnek kell bizonyítania.

Előzmény: holalé (17)