tfa Creative Commons License 2005.06.23 0 0 topiknyitó
Werber ringbe száll? – Az MSZP ismét alkalmazná a tanácsadót
2005. június 23. 3:04


Magyar Nemzet

Előrehaladott tárgyalásokat folytat az MSZP vezetése Ron Werber kampánytanácsadóval – értesült a Magyar Nemzet. Az izraeli szakembertől a 2002-ből ismert hatékony negatív kampányt és az utcai politizálás megszervezését várják.

A lap szocialista forrásai biztosra veszik, hogy a 2006-os választást megelőző kampány során az MSZP újra alkalmazni fogja Ron Werbert. – Miközben a Fidesz különböző kezdeményezéseivel, például aláírásgyűjtő akcióival, a nemzeti konzultációval folyamatosan jelen van az utcán, mindenre reagál, és így kapcsolatot tart szavazótáborával, addig Hiller István elnöksége alatt a szocialisták a már megszervezett „csapatjátékosokat” is engedték szétszéledni – utaltak az informátorok Werber nélkülözhetetlenségére. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szocialista pártvezetés tárgyalásokat folytat az izraeli kampánytanácsadóval, akitől az utcai politizálás megszervezését és az ellenzékkel szembeni negatív kampány lebonyolítását várják.

Erre azért is nagy szükség lenne, mert a száz lépés program népszerűsítésére beindított kormányzati roadshow is érdektelenségbe fulladt: a kabinet tagjainak előadásaira sikeres rendezvény esetén sem nagyon ment el 150 embernél több. – A 2006-os kampány ennek ellenére a kormányprogramra, illetve Gyurcsány Ferenc személyére épül majd – tájékoztatták a lapot MSZP-s körből.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy míg a Fidesszel felső- és középvezetői szinten semmiféle „átjárás” nincs, addig az MDF-fel a megyékben konkrét együttműködés van akár a kampányra vonatkozóan is. Egyesek tudni vélik, hogy a demokrata fórummal egy esetleges koalíciós megállapodásra is vannak háttéregyeztetések. A Köztársaság téren néhányan úgy vélik: a Fidesz hibázik, amikor azzal számol, hogy az MDF nem jut be a parlamentbe. Az MSZP-ben többen úgy gondolják, hogy számukra létkérdés az SZDSZ parlamentbe jutása, ugyanakkor a vidéki tagságban „zsigeri gyűlölet” alakult ki a szabad demokraták államfőválasztásban tanúsított magatartása miatt. Emiatt kétséges, hogy a szocialista szavazók leadnák-e voksukat egy SZDSZ-es jelöltre, ha a két párt között együttműködési megállapodás születne.