Farkas Norbi Creative Commons License 2005.06.22 0 0 870
"Ha egyszerű dolgot akarsz, akkor hagyd meg az Opel fesz. szabályzót is, és egészítsd ki egy olyan áramkörrel, ami érzékeli, ha megindult a turbina. Amint a turbina elért egy bizonyos fordulatot, adjon feszültséget a szabályzónak (mintha ráadtad volna a gyújtást) és elkezd termelni."
Hát ezaz, itt vagyok meglőve :)

"Azért alkalmaznak állandó mágneses generátorokat, mert egyszerűbbek. Nincs benne csúszógyűrű, ami elkopik, és nem fogyasztanak gerjesztőáramot."
Ez igaz

"Ugyanakkor a teljesítményszabályozásuk nehézkesebb. Hasonló munkapontkeresős elektronika kell hozzájuk, mint a napelemekhez."
Ez nem, nincs gond a teljesítménnyel. Állandómágneses minnél többet pörög, annál több a fesz. U X I= P, azaz névleges teljesítmény (20 éve tekercselőnek tanultam, bár sokat felejtettem). A napelemeknél, ha akksit töltök, úgyanúgy feszszab. kell, itt is.

" Én a feszültséggel mennék magasabbra. Pl egy teherautó generátort alkalmaznék, mert az 24 (28) Voltos. Erre azért lenne szükség, mert a 700W 12 Volton majdnem 60A. Ez komoly kábelezést igényel (nem olcsó a rézkábel) amíg lehozod a generátortól. Hőterhelésre a 10 mm2 kábel elég is lenne, de a feszültségesést is végig kellene számolni. Érzésre az is jelentős lenne. Kétszer akkora feszültségen fele akkora az áram => negyedakkorák a veszteséget. Ha nem akarsz invertert, akkor persze 12 helyett 24 Voltos fogyasztókat kell beszerezned"

Nagyon jó az okfejtésed! Én is gondoltam erre, ezért leveszem a gyári feszszabot, kiiktatom a Greatz-hidat, levezetem a váltófeszt, mert a generátor azt termel
eredetileg, majd a felhasználás helyén egyenirányítom és feszszabályzom :) Még nem szedtem szét a generátort, de ha jól emlékszem 3 fázisu. Inkább leviszem a 3 fázist vékonyabb dróton, sokkal messzebb is, mint az egyenáramot.

Marad az ékszíj, tegnap beszereztem 2 db Opel hátsó agyat, ebből lesz a rotor tengelye :) Persze MÉH-ből, ezért kell még csapágy is :(

Előzmény: Gpeti (863)